Nagietek – cechy naparu
– wzmaga wydzielanie soku żołądkowego i żółci; wykorzystywany jest w łagodzeniu dolegliwości żołądka i jelit
– łagodzi objawy niestrawności
– działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie
– wzmacnia niepodatność organizmu
– przyspiesza gojenie ran i oparzeń
– niszczy niektóre paciorkowce i gronkowce
– działa uspokajająco, ogranicza ciśnienie krwi
wykorzystywanie kwiatów nagietka
a) Napar do picia
Jedna łyżka stołowa kwiatów na 300 ml świeżo zagotowanej wody.
Parzenie pod przykryciem przez 10 minut. Napar odstawiamy do ostygnięcia i przecedzamy.
Zaleca się spożywać trzy szklanki dziennie, każda na godzinę przed posiłkiem.
b) Odwar do używania zewnętrznego
3 łyżki stołowe kwiatów zalewamy małą ilością wrzątku i przez 10 podgrzewamy pod przykryciem na śladowym ogniu, bez doprowadzania do wrzenia.