WITAMINA C, KWAS ASKORBINOWY, E300 substancja chemiczna niezbędna do dobrego funkcjonowania organizmu człowieka. W przemyśle spożywczym stosowana jako dodatek do żywności pełniący funkcję przeciwutleniającą. Substancja ta znajduje w dodatku zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Może być z powodzeniem użytkowana do wytwarzania domowych kosmetyków. Komponenty: Kwas L-Askorbinowy C6H8O6 wykorzystanie i funkcje Witaminy C: Witamina C to substancja chemiczna niezbędna do korzystnego funkcjonowania organizmu człowieka: Wzmacnia naczynia krwionośne, bierze udział w syntezie kolagenu, Jest konieczna do utrzymania prawidłowego stanu tkani łącznej, Wykazuje działanie niszczące na bakterie wywołujące próchnicę, upraszcza gojenie się ran i skaleczeń, Wzmacnia oporność, usprawnia przyswajanie żelaza, zapobiega starzeniu się skóry. Dawkowanie i sposób użycia: sugerowane spożycie Witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi od 45 do 90 mg na dobę. Artykuł dedykowany jest do bezpośredniego spożycia – w trakcie posiłku, popijając wodą, w formie rozpuszczonej albo jako dodatek do potraw. Osoby chorujące na kamicę nerkową, posiadającą predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych, kobiety w ciąży i karmiące piersią, przed zastosowaniem powinny skonsultować się z lekarzem, Dla utrzymania korzystnego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia. Suplementy diety nie mogą być wykorzystywane jako substytut rozmaitej diety.