Zeolit to naturalny minerał o ładunku ujemnym i strukturze komorowej. Formował się poprzez miliony lat z pyłu wulkanicznego, który osiadł na alkalicznych morzach i jeziorach. W procesie tym efektem końcowym jest porowata, transparentna struktura Zeolitu. Zeolit został zaklasyfikowany jako dodatek do żywności dla zwierząt, który wspomaga trawienie pokarmu, lepsze wchłanianie wartości odżywczych i obniżenie w ten sposób kosztów hodowli. Minerał jest też stosowany do filtrowania wody, oczyszczania powietrza, pasz i nawozów i jako środek wspomagający wzrost roślin. Przechowywanie: Zaleca się trzymanie Zeolitu w opakowaniach niemetalowych, chroniących dokładnie przed płynami i wilgocią. Prawo: Ze względu na przepisy obowiązujące na terenie Unii Europejskiej Zeolit (klinoptylolit) nie jest składnikiem żywności. Nie można go także używać w suplementach diety. Powszechnie przystępny na rynku jest tani zeolit technologiczny, jednak ma on wyjątkowo pokaźne ilości zanieczyszczeń, z reguły metale ciężkie, w związku z czym przestrzegamy przed stosowaniem zeolitu z niepewnego źródła. Pochodzenie: Unia Europejska Zdrowie: Zdrowie skóry, higiena jamy ustnej wykorzystanie: Do kremów, balsamów, oczyszczanie organizmu, pielęgnacja włosów, pielęgnacja twarzy, do włosów przetłuszczających się, dla cery tłustej, rany i otarcia, trądzik.