Filtr Dafi Classic standard 1szt. Charakterystyczny wymienny wkład oczyszczający do dzbanków Dafi i innych producentów. Filtr Classic kanon służy do polepszania jakości wody kranowej, dzięki temu staje się ona zdatna do bezpośredniego spożycia.
w dodatku uchroni nasz sprzęt kuchenny przed powstawaniem osadu na elementach cieplnych. Informacje: - Producent: Dafi (Formaster - Polska) - liczba: 1szt - Czas stosowania: do 30 dni - produktywność: 100-150 litrów wody (w zależności od jej jakości) - Termin przydatności: 5 lat od daty produkcji - Mieszanka przefiltrowująca jest systematycznie kontrolowana w laboratorium producenta - Filtry mają atest PZH - produkt wolny od BPA DZIAŁANIE FILTRA: - Górna pokrywa filtra zatrzymuje zanieczyszczenia mechaniczne - Siateczka filtracyjna zatrzymuje piane, tłuszcz, rdzę i inne osady - Żywica jonowymienna eliminuje z wody niektóre metale ciężkie i związki odpowiedzialne za kamień kotłowy.
dzięki czemu dostajemy zmiękczoną wodę, a w herbacie czy kawie nie pojawia się mętny osad. - Węgiel aktywny redukuje zawartość chloru i związki organiczne znajdujące się w wodzie kranowej. Dzięki niemu woda ma przyjemniejszy zapach i smak.
- Dolna pokrywa o mikroporowatej strukturze służy do powtórnej filtracji mechanicznej, zapewniając najwyższą czystość wody. KILKA poręcznYCH informacji: - Filtry pasują do dzbanków wielu producentów, stosujących wkłady rodzaju standard lub classic.
- Filtry Dafi są sterylizowane gorącą parą wodną. Jeśli po otwarciu woreczka wyleje się troszkę wody, albo filtr będzie wilgotny, należy to uznać za rzecz normalną. Dotyczy to stanowczo okresu zimowego, gdy podczas transportu para wodna skrapla się w niskich temperaturach - optymalna informacja znajduje się jeszcze na stronie producenta.
- produktywność filtrów zależy od czystości i jakości wody. Woda zanieczyszczona albo "twarda" spowoduje szybsze zużycie się filtra. - Pamiętajmy, iż wskaźniki zużycia (wymiany) filtra typu LED lub LCD znajdujące się na dzbankach nie wskazują na stopień zużycia filtra, tylko odmierzają czas lub ilość napełnień.
Najlepiej jest przy wymianie filtra odkamienić czajnik. - - Jeśli zauważymy,w trakcie gotowania wody zaczyna wytrącać się osad, to znaczy, iż trzeba myśleć o kolejnej podmianie filtra. - Jeśli mamy nad wyraz twardą wodę, to lepiej skorzystać z filtra Dafi AGD+, który gromadzi w mieszance filtrującej więcej żywicy, pozwalającej sprawniej zmiękczyć wodę.
- Producentem filtrów Dafi jest polska firma Formaster, zakład produkcyjny także znajduje się w Polsce. Proces produkcji jest stale kontrolowany, a filtry posiadają wszystkie konieczne atesty. Warto zabrać to pod uwagę gdy rozważamy zakup tańszych o kilkadziesiąt groszy filtrów niewiadomego pochodzenia.