• Producent: Mercatus
  • Kategoria: Zamrażarki
Schładzarka (zamrażarka) szokowa Y2-3 marki Mercatus - kompletnie wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej.gwarantuje prędkie i jednorodne schładzanie i zamrażanie potraw. Jednorazowo pomieści 3 pojemniki GN 1/1 o maksymalnej głębokości 6,5 cm. Progresywne sterowanie elektroniczne z intuicyjnym menu i łatwą nawigacją.
Chłodziarka ma dwa cykle pracy:
  • chłodzenie szokowe - zakres temp. Od +70ºC do +3ºC; czas trwania 90 minut
  • zamrażanie szokowe - zakres temp. Od +70ºC do -18ºC; czas trwania 240 minut

automatyczny sygnał zakończenia wybranego procesu. Po skończeniu procesu urządzenie pracuje jako schładzarka albo zamrażarka utrzymując końcową temperaturę cyklu.

Schładzarko-zamrażarka szokowa Mercatus ma 4 programy:

  • łagodne schładzanie
  • gwałtowne schładzanie
  • łagodne zamrażanie
  • gwałtowne zamrażanie

równocześnie istnieje możliwość indywidualnej zmiany ustawień, co umożliwia dopasowanie parametrów pracy urządzenia do własnych potrzeb użytkownika.

Świeżo przygotowane, naturalne produkty żywnościowe zawierają bakterie, które w dobrych warunkach (trafna temperatura i wilgotność) namnażają się. Najgroźniejsze są w przedziale temperatury od +35º do +65ºC. Schładzanie szokowe oznacza zmniejszanie temperatury produktu z +7ºC do +3ºC w najkrótszym możliwym czasie, nie dłuższym niżeli 90 minut.
Dla przykładu potrawy schłodzone przez 90 min, przy zachowaniu zasad prędkiego schładzania, a także temperatury przechowywania, mogą być przechowywane 4 - 5 dni. Czas przechowywania można wydłużyć nawet do kilku miesięcy jeżeli potrawę po schłodzeniu zamrozimy.
Schładzanie i zamrażanie szokowe - cykl prędkiej redukcji temperatury potraw; sprawnie zapobiega namnażaniu się bakterii powodujących psucie potraw, a także utracie z nich wody, co jest głównym problemem przy konwencjonalnym, powolnym stygnięciu jedzenia. Potrawy schładzane szokowo zachowują pełne cechy - nie tracą smaku, nie rozwarstwiają się.
Schładzanie szokowe:
  • wspomaga cykl przygotowywania pokaźnej ilości potraw - po zregenerowaniu w piecu konwekcyjno-parowym smakują tak, jakby były sporządzone na świeżo
  • zapewnia wydłużoną nawet do kilkunastu dni przydatność do spożycia
  • ułatwia przechowywanie - gotowe zmrożone potrawy łatwiej zmieścić w np. Szafie mroźniczej


Schładzarka szokowa współpracuje znakomicie z pakowarką próżniową i piecem konwekcyjno-parowym, wspomagając przechowywanie gotowych potraw z zachowaniem ich pełnej przydatności do spożycia.

Uwaga:

Urządzenie sprzedawane bez pojemników GN. Na zdjęciu prezentujemy model Y2-14.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zamrażarki