• Producent: Hario
  • Kategoria: Zaparzacze i kawiarki
  • Ilość filiżanek: 10
Hario V60-02 Dripper ceramiczny biały

Drippery V60 są na pewno najszczególniej znanymi dripperami na świecie. Od lat cieszą się niezmienną popularnością.
perfekcyjny na pierwsze kroki w świecie kawy parzonej w alternatywny sposób.
Dripper V60 ułatwi odkrywanie nowych smaków kawy, zadziwi tym, jak może smakować kawa i da masę frajdy bo łatwo z nim eksperymentować, bawić się kawą.

Design

Ta wersja to dripper ceramiczny w kolorze białym.

atrakcyjnie i porządnie stworzony, jak przystało na japoński artykuł, jest równocześnie wizytówką producenta Hario.
Esencja japońskiej estetyki.

Funkcjonalność

przy pomocy tego drippera zaparzysz kawę dla kilku osób. Dripper pozwala na przygotowanie od 300 do 500 ml kawy.
Ceramika ma rewelacyjne cechy utrzymania ciepła, co ma bezdyskusyjnie pozytywny wpływ na zaparzenie znakomitej kawy.

Żłobienia wewnątrz drippera V60 służą adekwatnemu prowadzeniu wody w trakcie zaparzania. Jest to specyficzna cecha dripperów Hario.
V60 łatwo utrzymasz w czystości. Po zaparzeniu wystarczy zlikwidować z drippera papierowy filtr z kawą, a następnie opłukać dripper. Możeszwykorzystać zmywarki.

Jak przygotować kawę w V60

To bardzo prosty, jednakże dający niewiarygodne wręcz rezultaty sposób.

Potrzebować będziesz:

Pomocne są też: termometr, serwer.

  1. przygotuj kawę - rekomendujemy 14 gr kawy na 200 ml naparu (albo optymalnie więcej dla pokaźniejszej ilości naparu, lecz jako punkt startowy proponujemy 7 gr kawy na każde 100 ml napoju)
  2. podgrzej wodę do 90 - 95 poziomów
  3. włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
  4. zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - pozbędziesz się posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
  5. po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
  6. ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę
  7. włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" powiększając rozmiar, przez co woda w kolejnym etapie łatwiej spenetruje drobinki zmielonej kawy i wydobędzie z niej więcej smaku i aromatu
  8. po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, początkując na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
  9. po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa

Jeśli cała woda nie przedostała się poprzez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła poprzez kawę wyraźnie poniżej 3 minut, jest zmielona za grubo.

Nie ma nadzwyczajnej, uniwersalnej receptury. Ta, wskazana przez nas, jest tylko punktem wyjścia. Każde ziarno reaguje trochę inaczej, a minimalne zmiany potrafią w całości zmienić smak kawy.

nakłaniamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zaparzacze i kawiarki