• Producent: Selero
  • Kategoria: Zaparzacze i kawiarki
  • Pojemność: 140 ml
  • Ilość filiżanek: 3
Kawiarka z serii Rainbow producenta Bialetti w odcieniu czerwonym do zaparzenia 140 ml kawy

Rainbow to kolorowa kolekcja światowego lidera wśród producentów kawiarek, producenta Bialetti. Wybierz odpowiednią dla siebie barwę i spraw, ze przygotowywanie ulubionej kawy będzie jeszcze przyjemniejsze!

Dzięki tej kawiarce, wypijesz kawę zaparzoną w klasyczny, włoski sposób. Tradycja ta zdobyła popularność na świecie i rozsławiła "włoskie domowe espresso" w trzydziestych latach ubiegłego wieku, i do teraz pozostaje ulubionym sposobem na kawę w domu milionów ludzi na całym świecie.

W tej kawiarce zaparzysz 3 filiżanki kawy.


Rainbow to gustowne połączenie tradycyjnej kawiarki z ekstrawaganckim designem. Decydując się na tę kawiarkę wybierasz idealne narzędzie do parzenia kawy o nietuzinkowych walorach estetycznych. Rainbow przystępna jest w kilku wersjach kolorystycznych. Rączka i dodatkowy uchwyt z tworzywa sztucznego w kolorze czarnym zapewniają wygodę przenoszenia i serwowania gotowego trunku.

Korpus jest wykonany z aluminium, które zostało pokryte wysokiej jakości farbą w odcieniu czystej czerwieni.

Funkcjonalność

Kawiarki tej możesz używać na tradycyjnych palnikach gazowych, a także elektrycznych.

Przygotujesz w niej kawę do 3 filiżanek espresso - jej pojemność to ok 140ml.

Jak dbać o kawiarkę

Kawiarki rekomendujemy myć ręcznie, bez żadnych detergentów. Marka nie zaleca mycia kawiarki w zmywarce.

Jaką kawę wybrać do kawiarki?

Naszym zdaniem najlepiej średnio, lub trochę ciemniej palona kawa, zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.

Jeśli nie posiadasz młynka (a warto!), zwróć uwagę na to, aby kawa była zmielona w odpowiednim stopniu. Od tego zależy czy dobrze się zaparzy.

Z kaw mielonych polecamy kawy Arcaffe i Le Piantagioni del Cafè. Odszukasz je tutaj.

Oto trochę pewniaków w ziarnach - wychodzą zachwycająco!

Jeśli chcesz jeszcze bardziej rozbodowanego smaku, i kawy najwyższej jakości (po prostu lepiej się już nie da...) spróbuj kaw z palarni Coffee Collective, DAK, The Barn, Five Elephant, Fjord, Drop, czy La Cabra. Możesz wybrać albo kawę typu "espresso blend" albo spróbować którejś z propozycji tych palarni "single origin". Każda z tych kaw to niezapomniana przygoda, lecz zwróć uwagę, że te palarnie wypalają swoje kawy nieco jaśniej - mają one nieraz bardziej złożony charakter. Jeśli lubisz kawy o intensywnym smaku, spróbuj raczej kaw wymienionych w liście powyżej.
Jak przygotować kawę w kawiarce?

Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.

Ci potrzeba dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, lecz grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

ilość kawy przystosuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci potrzeba ok 20g kawy.

  • rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest asygnowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie w trakcie parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
  • możesz użyć zimnej lub podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - gorąca woda wlana do kawiarki sprawi, że kawa będzie smakowała lepiej
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj jej
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie z drobinek kawy na krawędziach kawiarki spowoduje, że wytworzy się stosowne ciśnienie)
  • skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
  • jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, aby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
  • pamiętaj też, aby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, aby rączka kawiarki była poza jego działaniem
  • po około 5 minutach powinieneś usłyszeć charakterystyczne bulgotanie - sygnał, iż kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - uzyskasz americano.
Możesz dodać też mleko jeżeli chcesz wypić cappuccino.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zaparzacze i kawiarki