Lecznicze działanie miodu i innych produktów pszczelich znane jest od stuleci. Jak się okazało, adekwatności wyrażenia "miód na serce" dowiodły także prace naukowców. Badania autorów książki wskazują na wysoką sprawność miodu w leczeniu chorób kardiologicznych.
Nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, miażdżyca tętnic, choroba niedokrwienna serca i niemało innych – do leczenia tych dolegliwości z powodzeniem wykorzystuje się miód, propolis, pyłek kwiatowy, pierzgę, mleczko pszczele, a także jad pszczeli.
Poza metodami leczenia, które proponuje klasyczna medycyna, warto zwrócić się ku naturze i spróbować apiterapii, która jest oparte na leczeniu przy pomocy produktów pszczelich. Z książką powinny się zapoznać nie tylko osoby, które borykają się z chorobami serca i układu krążenia, ponieważ elementy zawarte w produktach pszczelich są kluczem do zdrowia, a także prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.