• Producent: Superbutelki
  • Kategoria: Alkohole
  • Rodzaj: piwo

zestaw DLA PIWOWARÓW DOMOWYCH BREWKIT GOZDAWA - PIWO DOMOWE 23L WEIZEN / WHEAT - PSZENICZNE Nie mieści żadnych konserwantów.Wolny od GMO. Zawartość zestawu: ekstrakt słodowy z pszenicy i jęczmienia 1,7 kg ekstrakt chmielowy z drożdżami BW 11 - 7 g SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIWA: Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed użyciem.

Wsyp drożdże z saszetki do 100 ml ostudzonej (20-25°C) wody. Odczekaj co najmniej 30min. Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie. Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj dokładnie mieszając.

Wlej do fermentora i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura brzeczki musi wynosić 16-22°C. Wlej uwodnione drożdże, dokładnie mieszając ok 2 min. Celem korzystnego natlenienia brzeczki. Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną.

Fermentacja trwa 4-8 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2, to fermentację uznaje się za zakończoną. Podczas fermentacji staraj się utrzymać temp. Brzeczki w przedziale 16 - 22°C. Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok 4 g cukru na 0,5 l butelkę.

Po zakapslowaniu precyzyjnie wymieszaj cukier do rozpuszczenia. Pozostaw na 3-5 dni w temperaturze pokojowej, następnie odstaw na min. 21 dni w ciemne i chłodne miejsce. Wytrzymałość tak zrobionego piwa to 2 - 3 lata w zakapslowanej, szklanej butelce.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Alkohole