Hapusa Himalayan Dry to pierwszy na świecie himalajski gin, destylowany w Indiach z pozyskiwanego himalajskiego jałowca i lokalnych elementów botanicznych. Twórcą ginu jest Nao Spirits. Destylarnia powstała w 2015 roku za sprawą Ananda Virmani i Viabhava Singh, którzy założyli w New Delhi bar Perch.
Ciągle ubolewali nad brakiem porządnego indyjskiego ginu, a posiadając doświadczenie w pracy u Williama Granta, Remy’ego Cointreau i tym podobnych, mieli wystarczające środki, by przygotować atrakcyjny, smaczny i przemyślany lokalny artykuł.
Choć gin nie należy do najszczególniej modnych alkoholi w Indiach to stamtąd wywodzi się konwencjonalny "Gin&Tonic".Pierwszy na świecie himalajski gin - Hapusa Himalayan Dry 43% 0,7lHapusa oznacza w sanskrycie „jałowiec".
Ten najwyższej jakości gin jest precyzyjnie destylowany przy użyciu niepowtarzalnej mieszanki ręcznie zbieranych ziół pochodzących wyłącznie z dziewiczego regionu Himalajów. Należą do nich kurkuma, mango, kardamon i gondhoraj, unikatowa cytryna rosnąca we wschodnich częściach Indii.
Smak ginu przenosi nas w podróż z lasów sosnowych w Himalajach wzdłuż brzegów rzeki Hooghly, poprzez lasy monsunowe w Tamil Nadu i ostatecznie kończąc w bujnych uprawach przypraw na Goa. Hapusa Himalayan Dry Gin zdobył liczne wyróżnienia i zachwyt ze strony ekspertów w branży.
Jest jednocześnie potężny i delikatny. Jego aromat jest jałowcowy z dodatkiem limonki i polnych kwiatów. Na podniebieniu czuć migdały, mango, kolendrę, imbir i odrobinę kardamonu. Gin polecamy równocześnie na czysto jak i w tradycyjnym "G&T"....