Michter's US*1 Small Batch Original Sour Mash to amerykańska whiskey z Louisville w stanie Kentucky. Producent Michter's ma bogatą historię. Została założona w 1753 roku, choć nie za każdym razem tak się nazywała - w rozmaitych okresach występowała jeszcze pod nazwami Bomberger's i Pennco. Była jedną z najpopularniejszych whiskey dekady temu, aż do jej bankructwa w latach 90 XX wieku. Dopiero w 2012 roku została reaktywowana, a od 2019 roku firma otworzyła własne zakłady destylacyjne w historycznym budynku Fort Nelson z 1890 roku w centrum Louisville.Whiskey z Kentucky - Michter's US*1 Small Batch Original Sour Mash 43% 0,7lNazwa Michter's Original Sour Mash wywodzi się od procesu produkcyjnego, który polega na wykorzystaniu uprzednio sfermentowanej mieszanki jako bazy do nowej fermentowanej mieszanki w celu wytworzenia alkoholu, z którego powstanie przyszła whisky. Original Sour Mash Whiskey jest oznaczana jako whiskey, a nie bourbon, ponieważ według firmy zacier mieści sporą liczba żyta i trochę słodu jęczmiennego. Leżakuje w beczkach z białego, opalanego amerykańskiego dębu. Whiskey ma aromat mocno karmelowy ze świeżo pokrojonym jabłkiem i odrobiną gałki muszkatołowej. W tle pojawiają się nuty wanilii i cynamonu, które na dodatek wzmacniają przyjemny wpływ aromatu. To słodka linia zapachów, w których trudno znaleźć wady. Na podniebieniu jest niezwykle przyjemna dzięki słodkim smakom toffi, wanilii i tiramisu.Michter's US*1 Small Batch Original Sour Mash w 2019 roku otrzymała tytuł „Whisky Of The Year" od The Whisky Exchange. Stała się pierwszą whiskey produkowaną w Stanach Zjednoczonych, która kiedykolwiek otrzymała ten tytuł....