Kujira Inari to japońska whisky, której producentem jest Masahiro Distillery. Destylarnia założona w 1883 roku to jedna z najstarszych i największych destylarni na Okinawie. Początkowo produkowała konwencjonalny japoński trunek, znany jako „Awamori". W 2018 roku Masataka Higa, właściciel ósmego pokolenia, z powodzeniem wprowadził Okinawa Gin i rozpoczął inauguracyjne przedsięwzięcie polegające na wytwarzaniu whisky premium. „Inari" w mitologii japońskiej oznacza boga uprawy ryżu, co nawiązuje do składnika whisky Kujira.Whisky z ryżu - Kujira Inari Whisky 46% 0,7lGłównym składnikiem Kujira Inari Whisky jest wyselekcjonowany ryż Indica. Ryż jest przetwarzany na zacier zwany „czarnym koji", a następnie gotowany na parze. Woda i ryż koji są łączone z drożdżami Awamori, żeby rozpocząć fermentację. Cykl fermentacji jest dokładnie przeprowadzany poprzez okres od 10 do 14 dni. Dojrzały „moromi" (brzeczka ryżowa) jest dwukrotnie destylowany w tradycyjnym alembiku. Następnie nowa whisky leżakuje w ręcznie wybieranych beczkach z białego dębu, a dzięki ciepłemu klimatowi wyspy Riukiu uzyskuje wyjątkową, głęboko bursztynową barwę.W nosie harmonijnie się przeplatają delikatne nuty jabłek, gruszek, owoców tropikalnych i przypraw. W smaku demonstruje cały swój splendor z nutami dębowymi, soczystymi figami, orzechami włoskimi i toffi. Finisz jest gładki, długi i owocowy. Ziołowy zapach delikatnie się utrzymuje, a drzewna tekstura oferuje wyrafinowane doznania. W naszym sklepie whisky przystępna w ozdobnym kartoniku prezentowym....