• Producent: Znak
  • Kategoria: Historia
  • ISBN: 9788324084159
  • Oprawa: broszurowa
  • Autor: Luca Cesari
  • Wydawnictwo: Znak
  • Ilość stron: 304
  • Rok wydania: 2022

„Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka".

Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragù. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „konwencjonalnych" włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą?

Nakarmieni „jedynymi słusznymi" przepisami na klasyczne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, iż receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo niejednokrotnie rozmijają się z prawdą.

Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla wyśmienitego kształtu tortellino?

Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i oferuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są świeże i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.

Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk.

Palce lizać!

Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina.

Czytałem z wypiekami na twarzy, a nieczęsto mi się to zdarza! W tej książce jest wszystko to, za co kocham Włochów – ogromna kulinarna erudycja, silne emocje, uzasadnione złośliwości oraz ogromna miłość do kuchni. Rewelacyjna, lekka jak piórko i mądra książka o tym, iż najciekawsze historie zawsze rozgrywają się w kuchni".

Bartek Kieżun – dziennikarz, kucharz i fotograf. Autor linii przewodników kulinarnych po świecie śródziemnomorskim

Tytuł Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary Autor Luca Cesari Tłumacz Mateusz Kłodecki Wydawnictwo Znak Koncept EAN 9788324084159 ISBN 9788324084159 Kategoria Literatura\Literatura faktu ilość stron 336 Rok wydania 2022 Oprawa Miękka ze skrzydełkami Wydanie 1

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Historia