"O sensie jakiejkolwiek kuchni narodowej możemy mówić jedynie wówczas, gdy popatrzymy na nią jak na witraż składający się z wielu mniejszych części. Tymi szkiełkami witraża,stwarzającymi kompletne dzieło, są kuchnie regionalne, sól i istota kultury kulinarnej każdego kraju. Wie o tym genialnie Andrzej Fiedoruk, od lat konsekwentnie opisujący historię i tradycje swojego rodzinnego gniazda - Podlasia. Jego najnowsze dzieło „Historia podlaskich smaków” to najbardziej kompetentny wykład o kulinarnej przeszłości i teraźniejszości tego regionu, jednego z najwspanialszych w dzisiejszej Polsce, bowiem głęboko i bez reszty zanurzonego w wielokulturowej tradycji niegdysiejszej Rzeczypospolitej. Czytając Fiedoruka rozumiemy genialnie nie wszystkim przecież objawioną prawdę, iż gotowanie to nie tylko zbiór pewnych czynności, mających na celu przygotowanie strawy,w głównej mierze komponent kultury, wręcz jej emanacja. Nie wyobrażam sobie nikogo, kto chcąc dobrze poznać podlaską tradycję nie umieściłby dzieła Fiedoruka na swej liście lektur obowiązkowych." Robert Makłowicz