od 34,30 PLN
oszczędzasz do 5%
OBIAD W RZYMIE
HISTORIA ŚWIATA W JEDNYM POSIŁKU
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu aniżeli w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku.
Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w konwencjonalnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta.
Dowiedz się, jak to realne, iż spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do pokaźnej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu obszernej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego.
Poznaj historię minimalnej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii.
Wyrusz szlakiem smaków i części, które zmieniały naszą cywilizację.
Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, żeby odpowiedzieć na fundamentalne pytanie:
Jaka jest najlepsza potrawa na świecie?
........................................................................................................................................................
Andreas Viestad, autor książki tak samo czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze – nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące.
Nigella Lawson
Andreas Viestad napisał fascynującą, skłaniającą do przemyśleń i zabawną książkę o roli jedzenia w historii. Płynnie porusza się między aromatami i smakami posiłku w rzymskiej restauracji a torami dziejów.
Alice Waters
Andreas Viestad jest szefem kuchni, recenzentem kulinarnym, gospodarzem telewizyjnego programu New Scandinavian Cooking, publicystą „The Washington Post" i założycielem Geitmyra Culinary Center for Children w Norwegii, fundacji edukującej dzieci na temat kultury żywieniowej. To autor czternastu bestsellerowych książek kucharskich.