Znak koncept Obiad w rzymie. historia świata w jednym posiłku Ocena produktu:

od 34,30 PLN

oszczędzasz do 5%

  • Producent: Znak Koncept
  • Kategoria: Historia
  • ISBN: 9788324073870
  • Oprawa: miękka
  • Autor: Andreas Viestad
  • Wydawnictwo: Znak
  • Ilość stron: 272
  • Rok wydania: 2021

OBIAD W RZYMIE

HISTORIA ŚWIATA W JEDNYM POSIŁKU

Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu aniżeli w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku.

Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w konwencjonalnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta.

Dowiedz się, jak to realne, iż spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do pokaźnej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu obszernej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego.

Poznaj historię minimalnej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii.

Wyrusz szlakiem smaków i części, które zmieniały naszą cywilizację.

Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, żeby odpowiedzieć na fundamentalne pytanie:

Jaka jest najlepsza potrawa na świecie?

........................................................................................................................................................

Andreas Viestad, autor książki tak samo czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze – nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące.

Nigella Lawson

Andreas Viestad napisał fascynującą, skłaniającą do przemyśleń i zabawną książkę o roli jedzenia w historii. Płynnie porusza się między aromatami i smakami posiłku w rzymskiej restauracji a torami dziejów.

Alice Waters

Andreas Viestad jest szefem kuchni, recenzentem kulinarnym, gospodarzem telewizyjnego programu New Scandinavian Cooking, publicystą „The Washington Post" i założycielem Geitmyra Culinary Center for Children w Norwegii, fundacji edukującej dzieci na temat kultury żywieniowej. To autor czternastu bestsellerowych książek kucharskich.

Tytuł Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku Autor Andreas Viestad Tłumacz Małgorzata Rost Wydawnictwo Znak Koncept EAN 9788324073870 ISBN 9788324073870 Kategoria Literatura\Esej reportaż liczba stron 240 Rok wydania 2021 Oprawa Miękka ze skrzydełkami Wydanie 1

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Historia