Dzieje migracji roślin są o mnóstwo ciekawsze aniżeli ludzi i o sporo bardziej intrygujące, bo skąd na przykład wizerunek ananasa na pompejańskiej mozaice sprzed 2 tysięcy lat, skoro zgodnie z oficjalną nauką owoc ten pojawił się w Europie dopiero po odkryciu Ameryki? Nie wiem, czy starego powiedzenia, że człowiek cywilizowany nie może się obejść bez kucharzy, nie należałoby zmienić na cywilizacja nie może się zacząć bez kucharzy? Może ta książka choć trochę przybliży czytelnika do rozstrzygnięcia tej kwestii, a jej lektura wyjaśni m.in. Dodatkowo, co ma curry do piernika, komu zawdzięczamy makaron i kto pierwszy delektował się lodami waniliowymi. Tytuł Od chili do wanilii. Historia roślin apetycznych Autor Jarosław Molenda Wydawnictwo Bellona EAN 9788311152489 ISBN 9788311152489 Kategoria Literatura, Kulinaria liczba stron 394 Format 210x150 mm Rok wydania 2016 Oprawa twarda