• Producent: Dialog
  • Kategoria: Historia
  • ISBN: 9788380028586
  • Oprawa: miękka
  • Autor: Ksawery Burski
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Akademickie Dialog
  • Ilość stron: 414
  • Rok wydania: 2021

Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni świata. To niesamowita fuzja smaków, aromatów, barw i oryginalnych elementów, jak ziarna i kłącza lotosu, kwiat jaśminu czy cała feeria warzyw, jednocześnie świeżych, jak i marynowanych.

Trudno jednak mówić o jednej,,kuchni chińskiej", gdy ten ogromny kraj posiada w sobie tradycje kulinarne Shandongu (to trzon kuchni chińskiej), Mongołów, chińskich muzułmanów, zwolenników solidnej pikanterii z Syczuanu i Hunanu i koneserów łagodnych,,,niebiańskich" dań z ryb z Jiangsu.

Obok dań mięsnych, rybnych i jarskich odszukamy multum przekąsek, deserów i pożywnych zup oraz naturalnie rewelacyjne herbaty. Niniejsza książka to opowieść o cechach, pochodzeniu i ciekawostkach związanych z kuchniami przeróżnych regionów Chin i wskazówki, jak przyrządzić potrawy chińskie w domu - korzystając z ponad 140 zamieszczonych tu przepisów!

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Historia