Ta odmiana, produkowana do parzenia nadzwyczajnego espresso bez goryczki albo do przyrządzania mocnego napoju z French pressa, należy do starannie wyselekcjonowanych kaw uprawianych poprzez rolników w Parku Narodowym Caparaó. Kawa rośnie tu na sporych wysokościach, co nie jest standardowe dla brazylijskich ziaren.Rdzenni mieszkańcy Brazylii - Indianie z plemienia Tupi - byli zachwyceni tym obszarem pełnym przejrzyście czystych źródeł i skalistych szczytów, kiedy odkryli go po raz pierwszy. Nazwali ten obszar Caparaó: Magiczna Góra. Z dala od zgiełku centrów miejskich Brazylii, region Caparaó jest aktualnie parkiem narodowym z ugruntowaną historią organicznej uprawy kawy. Dzięki temu, że w końcu skupiono się na kawach specialty, kawy z Caparaó należą dziś do najkorzystniejszych w Brazylii, czego dowodem są liczne nagrody Coffee of the Year.perfekcyjna do: espressoDoskonała dodatkowo do: kawa po turecku, kawiarka, French PressZe względu na nieszablonową jakość i smak, kawa ta jest oznaczona jako Specialty. Ocena SCA wynosi 82 punkty na 100 realnych.KRAJ: BrazyliaREGION: CaparaóWYSOKOŚĆ: 900-2000 mODMIANA: Bourbon, CatuaiPROCES: NaturalnySTOPIEŃ PALENIA: średni NUTY SMAKOWE: Wanilia, Karmel, CzekoladaSkładniki: palone ziarna kawy.Warunki przechowywania: przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.