• Producent: BRUNBESTE
  • Kategoria: Mleczniki
  • Pojemność: 600 ml

Dzbanek stalowy, który może służyć nam jako mlecznik do serwowania ciepłego mleka do kawy i do spieniania mleka w ekspresach ciśnieniowych wyekwipowanych w dyszę parową. Jak wiadomo, mleko najlepiej spieniać w metalowym dzbanku z odpowiednim dzióbkiem, by uzyskać dobrą konsystencję mleka i żeby móc ładnie i zgrabnie wylać je do kawy. Dzbanek ma dzióbek asygnowany do latte art, świetny do spieniania mleka i przygotowania cappuccino.

Materiał: stal nierdzewna malowana proszkowo na kolor czarny

rozmiary: średnica 8 cm, wysokość 11 cm

objętość: 600 ml

szczegóły:

- Mlecznik do serwowania i spieniania mleka

- posiada uchwyt i dzióbek dla łatwiejszego nalewania.

- wewnątrz poręczna miarka co 50 ml.

Jak spienić rewelacyjnie mleko?

  1. Zimne mleko należy nalać do dzbanuszka. Należy pamiętać żeby nie było go zbyt dużo - spienione mleko rozszerzy swoją pojemność dwukrotnie, więc musi posiadać dla siebie trochę miejsca.
  2. Dzbanuszek z mlekiem lekko przechylamy i wkładamy do niego dyszę - powinna znajdować się tuż pod powierzchnią mleka.
  3. Włączamy urządzenie i wykonując dzbankiem koliste ruchy spieniamy mleko. Dysza powinna cały czas być tuż pod powierzchnią.
  4. Gdy mleko się już spieni i jego pojemność się powiększy, wówczas przesuwamy dyszę nieco głębiej, dzięki czemu podgrzejemy dolną warstwę mleka.
  5. znakomita temperatura to około 65°C - 70°C. W tej temperaturze rozpuszcza się zawarta w mleko laktoza, która nadaje mu słodki smak. Wyższa temperatura spowoduje ścięcie białka i spienienie się Wam nie uda. Bariści używają niekiedy specjalnych termometrów wkładanych do dzbanków. Pewnie takiego nie macie, więc po prostu przerwijcie podgrzewanie kiedy dzbanek zrobi się nieprzyjemnie gorący.
  6. Na koniec zastukajcie w dzbanek żeby banieczki mleka nieco opadły. Gotowe! Mleko można dolać do espresso i zrobić cappuccino, latte albo inną kawę.

      Produkty podobne

      Produkty najpopularniejsze w kategorii Mleczniki