Mlecznik z uchwytem wytworzony ze stali rdzoodpornej. Funkcjonalny dziubek, który pozwoli odmierzyć odpowiednią liczba śmietanki lub mleka. Pasuje z każdą zastawą stołową. PRZYDATNY - Mlecznik jest przydatny do serwowania albo podgrzewania mleka albo śmietanki do kawy.
Mlecznik ma rozmiary 9 x 6 x 6 cm i pojemność 150 ml. MocnY - wytwarzany z najwyższej jakości stali nierdzewnej w srebrnym odcieniu. Mlecznik jest konkretny i wytrzymały. KomfortowY W wykorzystywanIU - poręczny dziubek oraz wygodny uchwyt, który ułatwi przenoszenie, a także nalewanie.
ergonomicznY - Mlecznik pasuje do ubijania mleka, co pozwala stworzyć piankę mleczną do kaw z mlekiem, takich jak cappuccino czy latte. DekoratywnY - Mlecznik będzie stanowić piękną dekorację stołu oraz kuchni.
pasuje do każdej zastawy stołowej. Dzbanuszek na mleko kompletnie stworzony ze stali nierdzewnej. Pozwoli odmierzyć odpowiednią liczba mleka lub śmietanki do ulubionej kawy. Nad wyraz przydatny do serwowania,dodatkowo spieniania mleka.
atrakcyjnie ukazuje się na stole. Perfekcyjnie komponuje się z inną zastawą stołową. Oryginalny artykuł czeskiej firmy Orion. Stworzono zgodnie z europejskimi standardami. Jak spienić nieprzeciętnie mleko? Zimne mleko należy nalać do dzbanuszka.
Należy pamiętać aby nie było go zbyt dużo – spienione mleko zwiększy swoją objętość dwukrotnie, więc musi mieć dla siebie trochę miejsca. Dzbanuszek z mlekiem lekko przechylamy i wkładamy do niego dyszę – powinna znajdować się tuż pod powierzchnią mleka.
Włączamy urządzenie i wykonując dzbankiem koliste ruchy spieniamy mleko. Dysza powinna cały czas być tuż pod powierzchnią. Gdy mleko się już spieni i jego objętość się zwiększy, wówczas przesuwamy dyszę nieco głębiej, dzięki temu podgrzejemy dolną warstwę mleka.
rewelacyjna temperatura to około 65°C – 70°C. W tej temperaturze rozpuszcza się zawarta w mleko laktoza, która nadaje mu słodki smak. Wyższa temperatura spowoduje ścięcie białka i spienienie się Wam nie uda.
Bariści używają niekiedy specjalnych termometrów wkładanych do dzbanków. Pewnie takiego nie macie, więc po prostu przerwijcie podgrzewanie kiedy dzbanek zrobi się nieprzyjemnie gorący. Na koniec zastukajcie w dzbanek aby banieczki mleka nieco opadły.
Gotowe! Mleko można dolać do espresso i zrobić cappuccino, latte lub inną kawę.