• Producent: Orion
  • Kategoria: Mleczniki
  • Pojemność: 600 ml

Dzbanek stalowy, który może służyć nam jako mlecznik do serwowania ciepłego mleka do kawy i do spieniania mleka w ekspresach ciśnieniowych zaopatrzonych w dyszę parową. Jak wiadomo, mleko najlepiej spieniać w metalowym dzbanku z odpowiednim dzióbkiem, żeby uzyskać prawidłową konsystencję mleka i żeby móc pięknie i zgrabnie wylać je do kawy. Dzbanek ma dzióbek asygnowany do latte art, znakomity do spieniania mleka i przygotowania cappuccino.

Materiał: stal nierdzewna

wymiary: średnica 9 cm, wysokość 11 cm

objętość: 580 ml

detale:

- Mlecznik do serwowania i spieniania mleka

- ma uchwyt i dzióbek dla łatwiejszego nalewania.

- we wnętrzu ergonomiczna miarka co 50 ml.

- Oryginalny artykuł czeskiej marki Orion.

Jak spienić znakomicie mleko?

  1. Zimne mleko należy nalać do dzbanuszka. Należy pamiętać aby nie było go zbyt dużo – spienione mleko zwiększy swoją pojemność dwukrotnie, więc musi mieć dla siebie trochę miejsca.
  2. Dzbanuszek z mlekiem lekko przechylamy i wkładamy do niego dyszę – powinna znajdować się tuż pod powierzchnią mleka.
  3. Włączamy urządzenie i wykonując dzbankiem koliste ruchy spieniamy mleko. Dysza powinna cały czas być tuż pod powierzchnią.
  4. Gdy mleko się już spieni i jego objętość się rozszerzy, wówczas przesuwamy dyszę nieco głębiej, dzięki temu podgrzejemy dolną warstwę mleka.
  5. świetna temperatura to około 65°C – 70°C. W tej temperaturze rozpuszcza się zawarta w mleko laktoza, która nadaje mu słodki smak. Wyższa temperatura spowoduje ścięcie białka i spienienie się Wam nie uda. Bariści używają niekiedy specjalnych termometrów wkładanych do dzbanków. Pewnie takiego nie macie, więc po prostu przerwijcie podgrzewanie kiedy dzbanek zrobi się nieprzyjemnie gorący.
  6. Na koniec zastukajcie w dzbanek aby banieczki mleka nieco opadły. Gotowe! Mleko można dolać do espresso i zrobić cappuccino, latte albo inną kawę.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Mleczniki