Dzbanek stalowy, który może służyć nam jako mlecznik do serwowania ciepłego mleka do kawy i do spieniania mleka w ekspresach ciśnieniowych zaopatrzonych w dyszę parową. Jak wiadomo, mleko najlepiej spieniać w metalowym dzbanku z odpowiednim dzióbkiem, żeby uzyskać prawidłową konsystencję mleka i żeby móc pięknie i zgrabnie wylać je do kawy. Dzbanek ma dzióbek asygnowany do latte art, znakomity do spieniania mleka i przygotowania cappuccino.
Materiał: stal nierdzewna
wymiary: średnica 9 cm, wysokość 11 cm
objętość: 580 ml
detale:
- Mlecznik do serwowania i spieniania mleka
- ma uchwyt i dzióbek dla łatwiejszego nalewania.
- we wnętrzu ergonomiczna miarka co 50 ml.
- Oryginalny artykuł czeskiej marki Orion.
Jak spienić znakomicie mleko?
- Zimne mleko należy nalać do dzbanuszka. Należy pamiętać aby nie było go zbyt dużo – spienione mleko zwiększy swoją pojemność dwukrotnie, więc musi mieć dla siebie trochę miejsca.
- Dzbanuszek z mlekiem lekko przechylamy i wkładamy do niego dyszę – powinna znajdować się tuż pod powierzchnią mleka.
- Włączamy urządzenie i wykonując dzbankiem koliste ruchy spieniamy mleko. Dysza powinna cały czas być tuż pod powierzchnią.
- Gdy mleko się już spieni i jego objętość się rozszerzy, wówczas przesuwamy dyszę nieco głębiej, dzięki temu podgrzejemy dolną warstwę mleka.
- świetna temperatura to około 65°C – 70°C. W tej temperaturze rozpuszcza się zawarta w mleko laktoza, która nadaje mu słodki smak. Wyższa temperatura spowoduje ścięcie białka i spienienie się Wam nie uda. Bariści używają niekiedy specjalnych termometrów wkładanych do dzbanków. Pewnie takiego nie macie, więc po prostu przerwijcie podgrzewanie kiedy dzbanek zrobi się nieprzyjemnie gorący.
- Na koniec zastukajcie w dzbanek aby banieczki mleka nieco opadły. Gotowe! Mleko można dolać do espresso i zrobić cappuccino, latte albo inną kawę.