• Producent: Masserie Sarde
  • Kategoria: Pieczywo, bułka tarta
  • Rodzaj: chleb
Koromé Pane Carasau - sardyński chleb- klasyczny

Pane Carasau to kamień węgielny chleba stworzonego we Włoszech, a skrupulatnie na Sardynii. Jest on wyprodukowany z ponownie zmielonej semoliny z pszenicy durum, gotowanej, opiekanej i rozdrobnionej na szczególnie cienkie arkusze, chrupiące po upieczeniu.

Jego nazwa wywodzi się od słowa Carasare, co w języku sardyńskim oznacza opiekanie, cykl potrzebny do nadania mu typowej i oryginalnej chrupkości i kruchości, która to cecha (poza minimalną grubością) właśnie go uwydatnia. Nierzadko Pane Carasau nazywa się w pozostałych częściach Włoch - Carta Musica = papier nutowy.

składniki: Przemielona semolina z pszenicy durum 60%, woda, sól, drożdże piwne.

komponenty użyte do przygotowania Pane Carasau to po prostu mąka, woda, sól i drożdże. Proste, starożytne surowce, dzięki którym stosując proces wytwarzania przekazywany z pokolenia na pokolenie, możliwe jest nadanie cieniutkim płatom pieczywa unikalnego smaku i konsystencji.

Pane Guttiau to odmiana klasycznego Pane Carasau, aromatyzowana solą i olejem. Ta nieduża, aromatyczna korekta poprawia smak sardyńskiego chleba, czyniąc go jeszcze bardziej apetycznym, otwierając drogę do nieskończonych eksperymentów gastronomicznych i przeróżnych sposobów jego spożywania.

elementy przepisu Pane Guttiau są zatem takie same jak w sytuacji Carasau, z wyjątkiem naturalnych dodatków wybranych w celu nadania charakteru i smaku. Dlatego mąka z pszenicy durum nadal jest głównym elementyem tego produktu. Przepis i procedura, przekazywane rodzinom Sardynii z pokolenia na pokolenie, to prawdziwy sekret, który czyni Carasau i Guttiau tym, czym są.

klasyczny, klasyczny Pane Guttiau aromatyzowany jest tylko oliwą z oliwek i solą. W przypadku linii KOROME pomyślano o rozszerzeniu doznań smakowych, proponując rodzaje z dodatkiem papryczki chili, rozmarynu czy aktywnego węgla. Są to pyszne wariacje na temat sardyńskiego chleba, które dają jeszcze więcej możliwości łączenia tego fantastycznego jedzenia z wieloma najróżniejszymi potrawami, od przystawek poprzez dania główne a na deserach kończąc.

producent KOROME, sardyński marka Pane Carasau i Guttiau, w swym zakładzie nie produkuje ani nie używa do swej produkcji żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego co czyni sardyńskie chlebki tej producenta przyjaznymi dla WEGAN.

tworzono we Włoszech.

MADE in Italy

Prodotto in Sardegna

towar najwyższej jakości.
Opakowanie 250g


Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Pieczywo, bułka tarta