Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, realizujący treści materiału zawartego w pierwszej części kwalifikacji HGT.12 Znany i uwielbiany podręcznik, który starannie omawia elementy pokarmowe i ich rolę w żywieniu człowieka.
skrupulatne schematy i dostępne wyjaśnienia ułatwiają zrozumienie nieprzystępnej tematyki biochemicznej. Wyróżnia znaczenie właściwego odżywiania się i przestrzega przed często popełnianymi w tym zakresie błędami.
Publikacja omawia układ pokarmowy i metabolizm poszczególnych części żywnościowych. Następnie wprowadza w zagadnienia gospodarki energetycznej organizmu, związanym z nią zapotrzebowaniem na poszczególne i normami żywieniowymi.
Podręcznik odwołuje się do najnowszych zaleceń dietetyków. Treść urozmaica bogaty materiał zdjęciowy. Pytania i polecenia pomagają samodzielnie sprawdzić poziom opanowanej wiedzy.