Tygielek do parzenia kawy po turecku z linii naczyń Burgundy Metallic firmy Berlinger Haus właściwości: tworzony z aluminium z warstwą tytanową, uchwyt soft touch praktyczny dzióbek do nalewania pojemność - 660 ml średnica - 10 cm wysokość - 11 cm wspaniały do parzenia kawy, herbaty oraz podgrzewania np. Mleka przystępny w czyszczeniu i stosowaniu (nie zaleca się myć w zmywarkach) działa na kuchenkach ceramicznych, gazowych, elektrycznych (poza indukcyjnymi) Kawa po turecku słynie na ogół ze sposobu jej przygotowania. Do parzenia kawy tureckiej używa się specjalnego tygielka. Do kawy po turecku NIE dodajemy w ogóle mleka! Serwujemy ją w małych filiżankach zwanych demitasse (nazwa pochodzenia francuskiego, co oznacza "pół szklanki"). Komponenty - 1 łyżka drobno zmielonej kawy - 1 szklanka wody - 1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu albo 1 kardamon w strąku, - 1 łyżka cukru (wg. Gustu smakowego) Sposób przygotowania Do przygotowania kawy po turecku, potrzebujemy tygielka. Kawę wsypujemy do tygielka, dodajemy także cukier i zalewamy wodą. Stawiamy tygielek na ogniu i trzymamy aż do momentu pojawienia się piany. Zdejmujemy pianę i ponownie stawiamy na ogniu. Ten cykl powtarzamy trzykrotnie. Pamiętaj - kawy po turecku NIE MOŻNA GOTOWAĆ! Kawę z tygielka przelewamy bezpośrednio do filiżanek. Smacznego!