Tygielek do parzenia kawy po turecku z linii naczyń Rose Gold Metallic firmy Berlinger Haus właściwości: wytwarzany z aluminium z warstwą tytanową, uchwyt soft touch praktyczny dzióbek do nalewania pojemność - 660 ml średnica - 10 cm wysokość - 11 cm wspaniały do parzenia kawy, herbaty oraz podgrzewania np. Mleka nietrudny w czyszczeniu i używaniu (niezalecane mycie w zmywarce) działa na kuchenkach ceramicznych, gazowych, elektrycznych (poza indukcyjnymi) Kawa po turecku słynie przeważnie ze sposobu jej przygotowania. Do parzenia kawy tureckiej używa się specjalnego tygielka. Do kawy po turecku NIE dodajemy w ogóle mleka! Serwujemy ją w niedużych filiżankach zwanych demitasse (nazwa pochodzenia francuskiego, co oznacza "pół szklanki"). Komponenty - 1 łyżka drobno zmielonej kawy - 1 szklanka wody - 1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu lub 1 kardamon w strąku, - 1 łyżka cukru (wg. Gustu smakowego) Sposób przygotowania Do przygotowania kawy po turecku, potrzebujemy tygielka. Kawę wsypujemy do tygielka, dodajemy także cukier i zalewamy wodą. Stawiamy tygielek na ogniu i trzymamy aż do momentu pojawienia się piany. Zdejmujemy pianę i ponownie stawiamy na ogniu. Ten proces powtarzamy trzykrotnie. Pamiętaj - kawy po turecku NIE MOŻNA GOTOWAĆ! Kawę z tygielka przelewamy bezpośrednio do filiżanek. Smacznego!