Japońska producent KAI to synonim wysokiej jakości, wyroby z logo tej marki w swej ojczyźnie mają status kultowych produktów. Poza uznaniem w Japonii, są one rozpoznawalne na całym świecie.
firma założona w 1908 roku, w mieście Seki rozwija się i sprzedaje wysokiej klasy noże i produkty pochodne, które charakteryzuje niezwykła ostrość i funkcjonalność.
seria SHUN stanowi jedną z najistotniej wszechstronnych serii ostrzy ze stali damasceńskiej na całym świecie. Szczególnie uznana wśród najlepszych specjalistów w świecie kuchni, a także kucharzy amatorów.
Noże z kolekcji SHUN to ostrza wytworzone ze specjalnej stali damasceńskiej składającej się z 32 warstw.
Rdzeń noża jest wytworzony ze stali VG-10.
Stal użyta do produkcji ostrzy to specjalny stop zawierający 1,0 % węgla, a także 1,5% kobaltu. Oporna na korozję i trwała stal - 61± 1 HRC, daje klindze ostrość, która nie ma sobie równych. Ręcznie ostrzone ostrza, wspaniałe wyważenie powodują, iż noże z serii SHUN to niezastąpiony pomocnik dla najmocniej wymagających kucharzy.
Każdy nóż SHUN ma jednostkowy i niepowtarzalny charakter, przez ułożenie poszczególnych warstw stali, niczym słoje w przekroju drzewa. Dzięki czemu, pojedynczy nóż to odrobina sztuki, kunsztu i rzemiosła, która łączy technologię z nowoczesnym designem.
Rękojęści noży zostały wykonane z powlekanego drewna Pakka, o przekroju litery "D", stalowe zakończenie uchwytu ma na celu zachowanie udoskonalonej równowagi.
Prezentowany nóż posiada ostrze dwustronne o długości 18 cm, ostrze tej długości i jego kształt czyni nóż uniwersalnym, podobnie jak nóż szefa kuchni. Niezastąpiony dla mniejszych kuchni oraz dla osób z mniejszymi dłońmi. Znakomicie spełni oczekiwania podczas krojenia warzyw, owoców i mięsa. Ponadto ostrze ma wgłębienia, które tworzą poduszki powietrzne, tak aby krojone produkty nie przyklejały się do ostrza.