• Producent: KAI
  • Kategoria: Pozostałe dom i ogród
Japońska marka KAI to synonim wysokiej jakości, wyroby z logo tej marki w swojej ojczyźnie mają status kultowych produktów. Poza uznaniem w Japonii, są one rozpoznawalne na całym świecie.
marka założona w 1908 roku, w mieście Seki rozwija się i sprzedaje wysokiej klasy noże i produkty pochodne, które znamionuje niezwykła ostrość i funkcjonalność.

kolekcja SHUN stanowi jedną z najbardziej wszechstronnych kolekcji ostrzy ze stali damasceńskiej na całym świecie. Nad wyraz lubiana wśród najlepszych specjalistów w świecie kuchni, a także kucharzy amatorów.
Noże z linii SHUN to ostrza wyprodukowane ze specjalnej stali damasceńskiej składającej się z 32 warstw.
Rdzeń noża jest wytwarzany ze stali VG-10.
Stal użyta do produkcji ostrzy to specjalny stop zawierający 1,0 % węgla, a także 1,5% kobaltu. Niepodatna na korozję i trwała stal - 61± 1 HRC, daje klindze ostrość, która nie ma sobie równych
. Ręcznie ostrzone ostrza, wyśmienite wyważenie powodują, że noże z linii SHUN to niezastąpiony pomocnik dla najszczególniej wymagających kucharzy.

Każdy nóż SHUN ma indywidualny i specyficzny charakter, poprzez ułożenie poszczególnych warstw stali, niczym słoje w przekroju drzewa. Dzięki temu, pojedynczy nóż to odrobina sztuki, kunsztu i rzemiosła, która łączy technikę z postępowym designem.

Rękojęści noży zostały produkowane z powlekanego drewna Pakka, o przekroju litery "D", stalowe zakończenie uchwytu ma na celu zachowanie lepszej równowagi.

Prezentowany nóż ma ostrze o długości 20 cm, typu szefa kuchni - nadzwyczajnie stanie na wysokości zadania w trakcie krojenia, a także siekania. Ostrze jest dwustronne, a jego kształt powoduje, że praca w kuchni stanie się przyjemnością. Dodatkowo ostrze ma wgłębienia, które tworzą poduszki powietrzne, tak by krojone produkty nie przyklejały się do ostrza.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Pozostałe dom i ogród