Hario immersion dripper switch server set dripper + serwer + filtry (4977642728172) Ocena produktu:

od 182,78 PLN

oszczędzasz do 34%

  • Producent: Hario
  • Kategoria: Pozostałe przybory kuchenne
Hario Immersion Dripper Switch Server Set

lubisz kawę zaparzaną w dripperze V60, ale masz czasami ochotę na kawę o pełniejszym, mocniejszym smaku?

Jeśli szukasz znakomitego zestawu do parzenia kawy rodzaju „wszystko w jednym", nie musisz dalej szukać - zestaw Switch Server Set zapewni Ci to, czego Ci trzeba. Dripper Hario V60 jest prawidłowo znany i ceniony za zaparzanie idealnej kawy i można go znaleźć w kawiarniach na całym świecie.
W zestawie, poza dripperem znajduje się na dodatek karafka (server) o pojemności 300 mililitrów i 40 papierowych filtrów, co kompletny zestaw do zaparzania. By podnieść precyzję, rozważ dodanie wagi, dzięki której uzyskasz spójne i powtarzalne wyniki.

Hario V60 Switch Immersion Dripper jest rozwiązaniem pośrednim pomiędzy metodami przelewowymi a metodą immersji (czyli np. Tradycyjnym parzeniem w kubku albo we french pressie). Hario Switch to świetny sposób na eksperymentowanie z takimi cechami kawy, jak body i słodycz, przez zmianę czasu kontaktu kawy z wodą i poziomów ekstrakcji. Wyprodukowany w Japonii pakiet gromadzi szklany Hario V60 z odłączaną silikonową podstawą i "kranem" do regulacji szybkości przepływu i czasu kontaktu i papierowych filtrów.

W pakiecie znajdują się:

  • dripper Switch V60-02
  • szklany dzbanek
  • 40 filtrów Hario V60-02
Design

Dripper stworzony jest ze szkła, z któ®ego słynie firma Hario. Towarzyszy mu silikonowa podstawa z mechanizmem otwierania zaworu, do czego służy przycisk. Podciąga on stalową kulkę blokującą przepływ kawy.
Dripper Switch jest oczywiście kompatybilny z całą serią akcesoriów Hario V-60.

Funkcjonalność

Dripper Switch pozwala na nieszablonową powtarzalność. Działa jak zwykły dripper, jednak z tą różnicą, że to Ty decydujesz kiedy otworzyć zawór i pozwolić kawie przepłynąć do dzbanka czy kubka. Oznacza to, że masz pełną kontrolę nad czasem parzenia kawy i zależnie od Twoich preferencji możesz przygotować kawę mocniejszą lub łagodniejszą. Podobnie, w zależności od czasu parzenia oraz stopnia zmielenia kawy, zmieni się jej smak.

Możesz dzięki temu eksperymentować, wpływać na smak kawy, bawić się nią. To nasze ulubione podejście - zero nudy i wyśmienita zabawa, która pozwala odkrywać niezwykłe smaki kawy.

W opakowaniu oprócz drippera i servera wyszukasz również 40 filtrów.

Jak przygotować kawę w dripperze?

Potrzebować będziesz:

Pomocne są też: termometr oraz serwer.

  1. przygotuj kawę - rekomendujemy 6-7g przeciętnie-grubo zmielonej kawy na 100 ml naparu (albo wielokrotność dla większej ilości naparu)
  2. podgrzej wodę do 90 - 95°C
  3. włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
  4. zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - unikniesz posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
  5. po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
  6. ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę (możesz również zrobić to bez wagi - wtedy trzymaj się oznaczeń na miarce do kawy i na dzbanku)
  7. włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" ułatwiając wodzie pełniejsze wydobycie smaku i aromatu ze zmielonych drobinek kawy
  8. po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach lecz tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
  9. po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa

Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę widocznie poniżej 2.5 - 3 minut, jest zmielona za grubo.

Nie ma rewelacyjnej, uniwersalnej receptury na zaparzenie kawy - każde ziarna są inne i mogą Cię zaskoczyć wyraźnie głębszym smakiem przy niepokaźnym skróceniu albo wydłużeniu zaparzania. Metoda opisana powyżej niech będzie punktem wyjścia.

nakłaniamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Pozostałe przybory kuchenne