Hario V60-01 dripper ceramiczny biały Ocena produktu:

od 97,99 PLN

  • Producent: Hario
  • Kategoria: Pozostałe przybory kuchenne
Hario V60-01 dripper ceramiczny biały do zaparzania metodą pour-over (przelewową) 1-2 filiżanek kawy.

Driper Hario V60 pozwala zaparzyć genialnie smakującą kawę prosto i szybko. Czysty smak kawy uzyskasz dodając do filtra przeciętnie-grubo zmieloną kawę i zalewając ją powoli gorącą wodą. Pamiętaj aby przed wsypaniem kawy zwilżyć wcześniej papierowy filtr.
Smak kawy zależy od jakości użytego ziarna - im udoskonalone, tym ulepszony napar dostaniesz.

Jak zaparzyć w nim kawę? przejrzyj nasz przepis krok po kroku na końcu strony.

Dlaczego warto wybrać dripper Hario V60?
  • Przygotujesz w nim kawę prędko i łatwo.
  • To z całą pewnością najszczególniej znany dripper na świecie. Od lat zadowala się niezmienną popularnością.
  • nadzwyczajny na pierwsze kroki w świecie kawy parzonej w alternatywny sposób. Większość baristów pozostaje z nimi na zawsze!
  • ułatwia odkrywanie nowych smaków kawy, zadziwia tym, jak rewelacyjnie może smakować kawa i daje masę frajdy bo prosto z nim eksperymentować, bawić się kawą.

Chcesz codziennie delektować się rewelacyjnym, gorącym naparem? Ceramiczny dripper V60 Hario to urządzenie cieszące się ogromną popularnością wśród fanów alternatywnych metod ręcznego parzenia. W naszym sklepie internetowym odnajdziesz wyjątkowe akcesoria, które pozwolą Ci rozkoszować się wyśmienitym napojem.

Dripper Hario V60 to z całą pewnością najbardziej znany dripper na świecie. Od lat cieszą się one niezmienną popularnością jednocześnie wśród amatorów, jak i fachowych baristów. To doskonałe urządzenia na pierwsze kroki w świecie alternatywnego sposobu przyrządzania kawy i poznania, czym jest ten cykl parzenia jej. Ułatwi to odkrywanie nowych smaków kawy, zadziwi tym, jak może ona smakować oraz da masę frajdy bo prosto z nim eksperymentować.

Design drippera V60-01

W sklepie Coffee Love kupisz ręczny zaparzacz o uniwersalnym, nieprzemijalnym designie. Ta wersja to dripper ceramiczny w kolorze białym. Prawdziwy klasyk! To właśnie on jest przeważnie wybieranym akcesorium do przelewu, czyli jednej z najpopularniejszych alternatywnych metod parzenia. Dzięki swojej prostocie urządzenie to świetnie spełni oczekiwania nie tylko u doświadczonego, mistrzowskiego baristy,w dodatku u kogoś, kto dopiero stawia pierwsze kroki w swej przygodzie z kawowymi eksperymentami.

Do wyboru mamy także drippery ceramiczne w innych wersjach kolorystycznych. Ładnie i porządnie stworzony, jak przystało na japoński towar, jest równocześnie wizytówką marki Hario.

Funkcjonalność białego drippera Hario V60-01

W tym dripperze zaparzysz kawę do jednej albo dwóch filiżanek kawy.

Nasze urządzenie jest niezwykle komfortowe i łatwe w obsłudze. Przy pomocy tego drippera zaparzysz wspaniałą kawę do kubka, lub kilku filiżanek metodą alternatywną. Moc naparu będzie zależała od ilości ziaren, najlepiej świeżo zmielonych, które wsypiesz do środka. Oprócz tego możesz śmiało eksperymentować z czasem parzenia czy temperaturą wody. Należy jednak pamiętać, aby nie zalewać kawy wrzątkiem, by napój nie utracił swych oryginalnych walorów smakowych.

Żłobienia we wnętrzu drippera V60 Hario służą odpowiedniemu prowadzeniu wody podczas zaparzania. Jest to charakterystyczna cecha maszyn tej producenta. Przystępne w naszej ofercie ceramiczne i plastikowe akcesoria do alternatywnego parzenia kawy są kompatybilne ze wszystkimi urządzeniami Hario z linii V60.

Dripper Hario prosto utrzymasz w czystości. Starczy polikwidować z niego papierowy filtr z kawą po jej zaparzeniu, a następnie opłukać go pod bieżącą wodą. Możeszzastosować zmywarki.

Który wymiar wybrać? przejrzyj ile kawy zaparzysz w zróżnicowanych dripperach:
  • V60-01: 1 - 2 filiżanki
  • V60-02: 1 - 4 filiżanki
Jaką kawę wybrać?
  • polecamy jasno palone ziarna
  • skorzystaj z naszych podpowiedzi - kawy do dripperów i metod przelewowych opatrzone są trafną metką; odnajdziesz je tutaj
  • kawy te są palone w sposób, który najpełniej odda różnorodność ich aromatu i smaku

Jak przygotować kawę w dripperze?

Potrzebować będziesz:

Pomocne są też: termometr, a także serwer.

  1. przygotuj kawę - rekomendujemy 6-7g średnio-grubo zmielonej kawy na 100 ml naparu (albo wielokrotność dla większej ilości naparu)
  2. podgrzej wodę do 90 - 95°C
  3. włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
  4. zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - unikniesz posmaku papieru i równocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
  5. po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
  6. ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę (możesz również zrobić to bez wagi - wtedy trzymaj się oznaczeń na miarce do kawy i na dzbanku)
  7. włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" ułatwiając wodzie pełniejsze wydobycie smaku i aromatu ze zmielonych drobinek kawy
  8. po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, początkując na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach lecz tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
  9. po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa

Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła poprzez kawę znacznie poniżej 2.5 - 3 minut, jest zmielona za grubo.

Nie ma wspaniałej, uniwersalnej receptury na zaparzenie kawy - każde ziarna są inne i mogą Cię zaskoczyć wyraźnie głębszym smakiem przy śladowym skróceniu albo wydłużeniu zaparzania. Metoda opisana powyżej niech będzie punktem wyjścia.

zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Pozostałe przybory kuchenne