Aksamitne Mięso Przyprawa Aksamitna - geneza powstania. Przyprawa Aksamitna albo inaczej aksamitne mięso to aromatyczna kompilacja naszego autorstwa. Jej skład jest oparte na rodzimych produktach, czyli polskie pestki dyni, płatki pomidora oraz cebul, z dodatkiem czosnku i sól. Wszystko to jest razem wymieszane, a także zmielone na niewielki proszek dzięki czemu uzyskujemy delikatną i aromatyczną kompozycję przyprawową. Aksamitne mięso parametry odżywcze Pestki dyni dostarczają organizmowi mnóstwo witamin. Cynk, mangan, fosfor oraz miedź to tylko parę z licznych posiadających poprzez te ziarno witamin. Warto jeszcze wspomnieć że zawierają od nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitosterole które maja niezwykle pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Przyczyniają się między innymi do polepszenia nastroju, a także zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia cukrzycy typu II oraz chorób nowotworowych w obrębie płuc.Suszone pomidory mają mocny,miły smak i są pełne korzyści dla organizmu. Są źródłem likopenu, potasu i witaminy C. Likopen nadaje suszonemu pomidorowi jasnoczerwony kolor i pomaga chronić je przed promieniami ultrafioletowym. W podobny sposób może pomóc bronić komórki przed uszkodzeniem. Pomidory zawierają także potas, witaminy B i E i inne składniki odżywcze. Płatki pomidorowe pomagają zniżyć: niektóre nowotwory, ryzyko chorób serca, infekcje dróg moczowych i stres oksydacyjny. Suszony pomidor zachowuje ponad 90% swojej „świeżej wartości odżywczej. Cebula suszona posiada pomiędzy innymi witaminę A, B1 która jest wykorzystywana w chorobach układu nerwowego, B2 oraz witaminę PP która wpływa na uregulowanie poziomu cholesterolu we krwi. Kolejnym elementyem aksamitnego mięsa jest czosnek który jest powszechnie znany jako naturalny antybiotyk, mający na dodatek właściwości przeciwnowotworowe, a także hamujące rozwój bakterii. użycie przyprawy aksamitnej Aksamitne mięso jak sama nazwa wskazuje nadaje się świetnie do każdego typu mięsa. Dzięki swemu składowi może być również cennym uzupełnieniem innych przypraw do mięs czy sosów. Oprócz tego przyprawa aksamitna znamionuje się dużą wszechstronnością. Docenią zarówno osoby stawiające pierwsze kroki w kulinariach, jak i zalatani miłośnicy domowej kuchni, czy również osoby poszukujące nowych smaków i szanujące eksperymentować z daniami. Jest nadzwyczajnym uzupełnieniem każdego rodzaju sałatek i dipów. Idealnie nadaje się w dodatku do jajecznicy czy warzyw smażonych na patelni. Nie wspominając o przepysznej kanapce z masłem i naszą przyprawą.