• Producent: Marco Polo
  • Kategoria: Przyprawy i zioła
  • Rodzaj: mieszanka przypraw
  • Wielkość opakowania: 40 g
Chimichurri Charakterystyka przyprawy chimichurii Nasza mieszanka przypraw Chimichurri to skrupulatnie dopasowana kombinacja aromatycznych ziół i przypraw, które przeniosą Cię wprost do serca Argentyny. Perfekcyjna do marynat, sosów i jako dodatek do mięs i warzyw, ta mieszanka zapewni Twoim potrawom specyficzny smak i aromat.
składniki:
  • Pietruszka – świeża i aromatyczna, nadaje mieszance typowej zielonej nuty.
  • Cebula płatek – delikatne płatki cebuli dodają subtelnej słodyczy i głębi smaku.
  • Oregano – klasyczne zioło o intensywnym, lekko gorzkim smaku, które wspaniale uzupełnia resztę części.
  • Czosnek granulowany – wyrazisty i intensywny, wprowadza typowy dla chimichurri ostry akcent.
  • Chili grys – zapewnia odpowiednią pikantność, podkreślając wszystkie smaki mieszanki.
  • Bazylia – dodaje delikatności i świeżości, pasując całość kompilacji.
  • Papryka słodka – wprowadza subtelną słodycz i efektowny, czerwony kolor.
  • Liść laurowy – nadaje głębokiego aromatu, uwydatniając inne składniki.
  • Sól – wydobywa i podkreśla smaki wszelkich ziół i przypraw.
Co to jest Chimichurri? Zwyczajowo Argentyńskie chimichurri przygotowywane jest z posiekanej świeżej pietruszki, oregano, czosnku, oliwy z oliwek, octu i płatków czerwonej papryki. Jest to sos lub przyprawa, podobna do pesto, która jest bardzo modna w całej Ameryce Południowej. Chimichurri to bardzo zdrowy, barwny i aromatyczny dodatek do sałatek czy także grzanek.Nie ma jednego trafnego przepisu na chimichurri bazą jest jednak za każdym razem natka pietruszki,, a także oregano - dodajemy go zawsze stosunkowo mniej niżeli natki do tego czosnek, a także grysowaną paprykę chili. Co to jest przyprawa Chimichurri? To komfortowy sposób na przygotowanie sosu przypominającego chimichurri, gdy nie masz pod ręką świeżych ziół. Przyprawa Chimichurri, znana jest również jako sucha marynata. Zawiera suszoną natkę pietruszki, oregano, czosnek i cebulę w proszku, a także inne zioła i przyprawy. By zrobić sos chimichurri, dodaj oliwę z oliwek, wodę, ocet i sok z cytryny lub limonki. Idealnie ona nadaje się także do różnorakich mięs, nadając im cudowna lekkość,. Serwowana może być jednocześnie do warzyw czy sałatek. Do czego zastosować chimichurri?
Sos chimichurri nieraz podawany jest ze stekiem. Świetnie smakuje też z grillowanym kurczakiem, rybami i wieloma wegetariańskimi potrawami. Jednym z najbardziej modnych sposobów jedzenia chimichurri jest wykorzystywanie go jako dipu do tostowanego chrupiącego chleba albo sałatki warzywnej z makaronem. Doskonale komponuje się z majonezem a co z tego wynika nadaję się jako dodatek do jajek albo jako przyprawa do pasty jajecznej. Sos przygotowany z przyprawy chimichurri nadzwyczajnie zastępuje musztardę w hot-dogach czy hamburgerach. Doskonale pasuje w dodatku jako dodatek do kebabów, tacos czy pieczonych ziemniaków wykorzystanie przyprawy chimichurii w kuchni 1. Marynaty do Mięs i Ryb Mieszanka przypraw Chimichurri perfekcyjnie sprawdza się jako baza do marynat. Starczy zespolić ją z oliwą z oliwek, octem winnym albo sokiem z cytryny, a następnie natrzeć mięso albo rybę i pozostawić na kilka godzin. Taka marynata nada potrawom nieszablonowego aromatu i soczystości. Najlepiej nadaje się do:
  • Steków
  • Kurczaka
  • Wieprzowiny
  • Łososia i innych ryb
2. Sos Chimichurri Przygotowanie konwencjonalnego sosu chimichurri jest bardzo proste. Wymieszaj naszą mieszankę z oliwą z oliwek, octem winnym, wodą i odrobiną soli. Pozostaw na kilka godzin, aby smaki się przegryzły. Sos ten jest nieprzeciętny do podawania jako dodatek do grillowanych mięs, kanapek, a choćby jako dip do warzyw. 3. Posypka do Potraw Mieszankę Chimichurri możesz używać jako posypkę do zróżnicowanych potraw, by wzbogacić ich smak. Starczy posypać nią:
  • Pieczone ziemniaki
  • Grillowane warzywa
  • Jajka sadzone lub jajecznicę
  • Tosty i kanapki
4. Dodatek do Zup i Gulaszów Dodaj łyżkę mieszanki Chimichurri do zup i gulaszów na początku gotowania, by nadać im głębokiego smaku i aromatu. Istotnie dobrze komponuje się z:
  • Zupami warzywnymi
  • Gulaszami mięsnymi
  • Sosami pomidorowymi
5. Grillowanie i Pieczenie Przed grillowaniem lub pieczeniem mięsa i warzyw, posyp je mieszanką Chimichurri. Przyprawa ta nada potrawom oryginalny smak i aromat, a dzięki soli, komponenty będą stosownie przyprawione. 6. Sałatki i Dressingi Dodaj mieszankę Chimichurri do swoich ulubionych sałatek. Wystarczy posypać nią świeże warzywa albo dodać do domowego dressingu na bazie oliwy z oliwek i octu winnego, by uzyskać unikatowy, pikantny smak. Porady:
  • Eksperymentuj: Mieszanka Chimichurri jest bardzo wszechstronna. Nie bój się eksperymentować i dodawać jej do zróżnicowanych potraw, żeby odkryć świeże, atrakcyjne smaki.
  • Świeżość: aby zachować świeżość przyprawy, przechowuj ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu, z dala od wilgoci i bezpośredniego światła słonecznego.
  • Proporcje: przypasuj liczba mieszanki do własnych upodobań smakowych. Jeśli uwielbiasz bardziej wyraziste smaki, dodaj jej więcej.
Mieszanka przypraw Chimichurri to nie tylko konwencjonalny komponent kuchni argentyńskiej,także wyśmienity dodatek do wielu innych potraw. Jej wszechstronność i intensywny smak powodują,z pewnością stanie się nieodłącznym elementem Twojej kuchni.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Przyprawy i zioła