Chimichurri Co to jest Chimichurri? Zwyczajowo Argentyńskie chimichurri przygotowywane jest z posiekanej świeżej pietruszki, oregano, czosnku, oliwy z oliwek, octu i płatków czerwonej papryki. Jest to sos lub przyprawa, podobna do pesto, która jest szczególnie modna w całej Ameryce Południowej. Chimichurri to szczególnie zdrowy, kolorowy i aromatyczny dodatek do sałatek czy też grzanek.Nie ma jednego optymalnego przepisu na chimichurri bazą jest jednak za każdym razem natka pietruszki, i oregano - dodajemy go za każdym razem stosunkowo mniej niżeli natki do tego czosnek, a także grysowaną paprykę chili. Co to jest przyprawa Chimichurri? To komfortowy sposób na przygotowanie sosu przypominającego chimichurri, gdy nie masz pod ręką świeżych ziół. Przyprawa Chimichurri, znana jest też jako sucha marynata. Mieści suszoną natkę pietruszki, oregano, czosnek i cebulę w proszku i inne zioła i przyprawy. By zrobić sos chimichurri, dodaj oliwę z oliwek, wodę, ocet i sok z cytryny lub limonki. Znakomicie ona pasuje także do różnorakich mięs, nadając im cudowna lekkość,. Serwowana może być jednocześnie do warzyw czy sałatek. Do czego użyć chimichurri?
Sos chimichurri nieraz podawany jest ze stekiem. Wspaniale smakuje też z grillowanym kurczakiem, rybami i wieloma wegetariańskimi potrawami. Jednym z najmocniej modnych sposobów jedzenia chimichurri jest użytkowanie go jako dipu do tostowanego chrupiącego chleba albo sałatki warzywnej z makaronem. Świetnie komponuje się z majonezem a co z tego wynika nadaję się jako dodatek do jajek lub jako przyprawa do pasty jajecznej. Sos przygotowany z przyprawy chimichurri rewelacyjnie zastępuje musztardę w hot-dogach czy hamburgerach. Wyśmienicie nadaje się jeszcze jako dodatek do kebabów, tacos czy pieczonych ziemniaków