Egipski Dukkah Co to jest dukkah? Dukkah (duqqa), wymawiane doo-kah, to konwencjonalna egipska mieszanka orzechów, nasion i przypraw korzennych. Istnieje od czasów starożytnego Egiptu,obecnie jest wyjątkowo modny na całym Bliskim Wschodzie i co raz bardziej na świecie. Egipcjanie faktycznie wymawiają to dua'ah. A przetłumaczone z arabskiego oznacza po prostu „funt. Dzieje się tak dlatego,konwencjonalnie (i obecnie w wielu egipskich domach) jest stworzony poprzez ubijanie mieszanki prażonych orzechów, nasion i całych przypraw korzennych w moździerzu z tłuczkiem, aż utworzą grubą, chrupiącą mieszankę. Korzyści zdrowotne przyprawy dukkah Dukkah zagwarantuje solidną mieszankę części odżywczych dzięki orzechom i nasionom, które stanowią większość przepisu. Udowodniono, że orzechy mają sporo zalet zdrowotnych, w tym zniżają ryzyko chorób układu krążenia i pomagają kontrolować poziom cukru we krwi! W naszym prostym przepisie na dukkah używamy orzechów laskowych, które są bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy i białko. Komponent ten może pomóc Ci poczuć się pełniejszym poprzez dłuższy czas, co może być genialne, jeśli próbujesz schudnąć - obniżają ryzyko przejadania się. Orzechy laskowe zawierają na dodatek witaminę E, która może wzmocnić układ niepodatnościowy i utrzymać zdrowe oczy,, a także niacynę (witaminę B3), która pomaga nam uwolnić energię z pożywienia i może wspierać funkcjonowanie układu nerwowego. Nasiona są pełne zdrowych tłuszczów i błonnika. W naszym przepisie wyszukasz mieszankę super nasion, nasiona sezamu, które są znane z wysokiego poziomu witaminy E i wapnia. Do czego używać dukkah? Sposobów korzystania z przyprawy dukkah jest naprawdę wyjątkowo dużo. Dużo zależy również od pomysłowości kucharza. Pierwszy sposób który nasuwa się na samym początku to użycie przypraw dukkah jako dipu do swojego ulubionego ciasta (wyjątkowo prawidłowy jest z pitą, bułeczkami maślanymi lub chlebem chałkowym) i odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wyjątkowo prawidłowo sprawdza się jako chrupiąca panierka do mięs, kurczaka lub ryb. Sprawdza się też jako dodatek do hummusu. Idealnym użyciem godnym każdej kuchni jest dodanie go do sałatek warzywnych jak i owocowych. Nie pogardzą ta przyprawą także warzywa smażone na patelni, zwłaszcza brokuł albo kalafior. Czy dukkah to to samo co zatar? To nieraz zadawane pytanie, a prosta odpowiedź brzmi: nie. Jednak dukkah i zatar to dwie bliskowschodnie mieszanki, które mogą być stosowane podobnie, wyraźnie różnią się pod względem tekstury lub profilu smakowego. Pisząc w nad wyraz sporym skrócie i ogólnikami, zatar to mieszanka rozmarynu nasion sezamu z sumakiem. A smak dukkah to przepyszne połączenie orzechów laskowych i nasion.