• Producent: Marco Polo
  • Kategoria: Przyprawy i zioła
  • Rodzaj: liść laurowy
  • Wielkość opakowania: 20 g
Liście Laurowe Jak używać w kuchni liście laurowe?
Potocznym, a także najłatwiejszym sposobem wykorzystania liści laurowych jest po prostu wrzucenie jednego lub dwóch całych liści do zupy, gulaszu lub płynu do duszenia. Gotuje je się na wolnym ogniu razem z dowolnym mięsem, warzywami lub bulionem. Nadaje potrawom łagodny ziołowy smak. Wysuszona i zmielona wersja liścia laurowego jest elementyem wielu mieszanek przyprawowych. Wersja jednolita przyprawy nie jest zbyt popularna w kuchni polskiej. Liście laurowe zastosowanie w kuchni Liście laurowe są znane od dawna jako przyprawa kuchenna, atrybuty pobudzające apetyt i upraszczające trawienie. Ich specyficzny gorzkawy i ostry smak, nadaje potrawie atrakcyjnej, lekko korzennej nuty. Należy używać ich raczej w niewiele znaczących ilościach i po ugotowaniu usunąć z potrawy. Pozostawiony liść np. W zupie, czyni ją gorzkawą i niezbyt smaczną. Liść laurowy dodajemy najczęściej do zup, takich jak: fasolowa, grochowa, kapuśniak, żurek, flaki, krupnik. Używamy do peklowania wszelkich mięs, marynowania grzybów, warzyw, ryb. Dodajemy do bigosu, sosów, gulaszu, pieczeni z: wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny. Przykładowe danie z zastosowaniem liścia laurowego
atrybuty lecznicze liści laurowych Liść laurowy ma niemało aktywności biologicznych, takich jak między innymi:
- przyspiesza gojenie ran
- ma działanie przeciwutleniające
- atrybuty przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe
- działa immunostymulująco
- działa przeciwcholinergicznie
- właściwości przeciwgrzybiczne
- odstrasza owady, działanie przeciwdrgawkowe
- ma wykorzystanie przeciwbólowe i przeciwzapalne Skąd pochodzi liść laurowy? Liść laurowy, znany ponadto jako liść wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis), pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. Drzewo wawrzynu rośnie naturalnie w krajach takich jak Grecja, Turcja, Włochy, Hiszpania, a także na wybrzeżach Morza Śródziemnego w Afryce Północnej. Roślina ta była już znana i ceniona w starożytności, równocześnie ze względu na swoje parametry kulinarne, jak i symboliczne – w starożytnej Grecji i Rzymie liść laurowy był symbolem zwycięstwa i honoru.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Kushari to narodowe danie Egiptu i bardzo popularne w tym kraju jedzenie uliczne. Elementy są przygotowywane osobno i łączą się na talerzu. Posiłek ten łączy całą spiżarnię w jednym daniu. Na początku możesz się zastanawiać, jak pasują do siebie makaron i ryż, ale jest po prostu super. Musisz spróbować! Jak przygotować Kushari Przygotowanie poszczególnych składników nie jest za nad wyraz skomplikowane (gotowanie ryżu, soczewicy, makaronu oraz przygotowanie sosu pomidorowego), ale opanowanie tego wszystkiego na raz jest najprawdopodobniej najtrudniejszą częścią. Jeśli chcesz to trochę ułatwić, użyj prażonej cebuli, a także kupnego sosu pomidorowego co zaoszczędzi Ci trochę czasu. Czytaj dalej....
Oliwa z chili to świetny dodatek do sałatek i wszystkiego rodzaju potraw gdzie konieczny jest oliwa. Jej ostro-orientalny smak zadziwi nie jedno podniebienie. Spróbuj dodać ją do pasty warzywnej, którą przyrządzasz z orzechów i warzyw. Zaskocz wszystkich tym smakiem Czytaj dalej....

Kiedy chcesz przygotować gulasz, konwencjonalnie myślisz, że jest potrawa węgierska. Niemiecka wersja gulaszu jest pełna smaku który powinieneś spróbować. Tak naprawdę oba są nieprzeciętne, ale ten spory niemiecki nie przypomina w ogóle tego węgierskiego. To więcej niżeli gulasz – to przeżycie i smakuje lepiej, niż potrafię to opisać. To jedno z tych dań, które można jeść po prostu z kromką chleba bądź bułką. Czytaj dalej....

Galart wieprzowy jest wyjątkowo prawidłowym przykładem tego, jak czas zmienia znaczenie jakiegoś jedzenia. W dawnych czasach był on zimowym jedzeniem. Ponieważ gotowanie zajmuje 4-6 godzin, a to nagrzewało kuchnię. To było „słabe jedzenie. I żywność dla biednych. Dziś wszyscy wiedzą, jak ważny jest kolagen pochodzący z galartu wieprzowego.Czytaj dalej....

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Przyprawy i zioła