• Producent: Marco Polo
  • Kategoria: Przyprawy i zioła
  • Wielkość opakowania: 50 g
Sezam Czarny Ziarno Nasiona czarnego sezamu są ponadto znane jako czarne nasiona sezamu, gingili, til lub zi-er bu w języku chińskim. Pochodzą ze oryginalnej odmiany rośliny „Sesamum indicium i posiadają łagodny orzechowy smak z nutą goryczy. Są również dość tłuste. Sezam czarny jest stosowany jako substytut nasion białego sezamu, ponieważ zachowuje swój pierwotny smak, konsystencję i aromat. Jest też nadzwyczajną, bezglutenową alternatywą do produkcji mąki. W krajach azjatyckich produkty takie jak lody, ciastka, makaroniki i makarony są wykonane z użyciem czarnej pasty z nasion sezamu, która dodaje im dopełniającego smaku. Od tysięcy lat te niepokaźne nasiona są ważną częścią nie tylko chińskiej kultury, ale także wielu innych kultur w całej Azji ze względu na ich korzyści zdrowotne, zastosowanie w kuchni i możliwość zastosowania w wielu różnorodnych rodzajach potraw.
Sezam czarny historia
Roślina sezamu pochodzi z Wysp Sundajskich w Indonezji i jest jedną z najstarszych nasion roślin uprawnych w historii. Dowody na jej uprawę i zastosowanie do oleju sięgają 4000 lat na niektórych obszarach. Wersja z białymi nasionami była szeroko wykorzystywana w Grecji i Rzymie, podczas gdy nasiona czarnego sezamu były najmocniej rozpowszechnione w kulturach azjatyckich, w tym w Japonii, Indiach i Chinach. Nasiona są wykorzystywane w Chinach od ponad 5000 lat do gotowania i jako źródło sadzy w tuszu blokowym. Ziarna czarnego sezamu później rozprzestrzeniły się do Europy i Afryki wzdłuż jedwabnego szlaku i innych szlaków handlowych. Sezam czarny ekspresowo stały się podstawowymi składnikami w tych regionach. Został przywieziony do Nowego Świata zarówno poprzez europejskich kolonizatorów, jak i afrykańskich niewolników. Rośliny sezamu rozwijają się w tropikalnym i subtropikalnym klimacie Ameryki Łacińskiej, a nasiona pozostają podstawową rośliną uprawną. Dziś nasiona czarnego sezamu rosną błyskawicznie w wielu tropikalnych, subtropikalnych i umiarkowanych klimatach na całym świecie, a największymi producentami są Indie, Chiny i Meksyk.
Sezam czarny w kuchni
Nasiona czarnego sezamu są preferowanymi nasionami sezamu w wielu kulturach azjatyckich, w tym w kuchni indyjskiej, japońskiej i chińskiej. Są kluczowym składnikiem japońskiego furikake. Czarny sezam jest w dodatku szeroko użytkowany jako dodatek w kuchni japońskiej, niejednokrotnie pokrywając zewnętrzną powierzchnię rolek sushi i w deserach, takich jak lody kurogoma i mochi. Oprócz japońskich potraw, nasiona czarnego sezamu są szeroko rozpowszechnione w kuchni chińskiej, gdzie stanowią dodatek do zup, makaronów i ryżu i są używane jako nadzienie do wielu deserów, w tym zi maa gyun, popularnej w Hongkongu podobnej do galaretki bułki.. Nasiona czarnego sezamu można zmielić na pastę lub masło i dodać do chleba, sosów, bulionów i innych pieczonych deserów. Sezam czarny ma podobny profil smakowy do białego sezamu z lekką goryczką i bardziej chrupiącą konsystencją. Oznacza to, iż można go stosować zamiast białych nasion w każdym przepisie, zwłaszcza gdy niezbędny jest kontrast barw. Mielone nasiona czarnego sezamu można mieszać z innymi przyprawami i stosować do powlekania ryb ahi do smażenia lub smarowania kurczaka lub warzyw. Nasiona należy przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu i zastosować w ciągu trzech miesięcy. Aby przedłużyć okres przydatności do spożycia, przechowuj je w zamrażarce i używaj w ciągu dwunastu miesięcy. Sezam czarny cechy zdrowotne
Nasiona czarnego sezamu są stanowczym źródłem białka i witamin z grupy B, w tym B6, tiaminy i niacyny. Witaminy te są potrzebne do poprawnej produkcji komórek i mogą pomóc w powiększeniu metabolizmu organizmu. Nasiona czarnego sezamu zawierają ponadto więcej wapnia aniżeli łuskane nasiona sezamu oraz inne minerały, w tym mangan, magnez, miedź i żelazo. Nasiona czarnego sezamu są jedynym źródłem błonnika roślinnego znanego jako włókno lignanowe. Błonnik ten jest szczególnie dobry dla układu pokarmowego organizmu. Wykazano, iż pomaga zmniejszyć destrukcyjny poziom cholesterolu.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Przyprawy i zioła