Sól Himalajska Czarna niewiele znacząca Sól himalajska czarna charakterystyka
Czarna sól himalajska, wydobywana w Pakistanie, ma podobnie do soli różowej sporo cennych parametry. Gromadzi praktycznie wszystkie pierwiastki w ilościach znikomych, w naturalnej, prosto przyswajalnej dla organizmu formie. Proporcje minerałów w krystalicznej soli himalajskiej niemal są lustrzanym odbiciem tego, co znajduje się w idealnie zdrowym ciele człowieka. To przyprawa o ostrym zapachu, przypominającym jajka. W skład czarnej soli wchodzi chlorek sodu (podstawowy komponent soli kuchennej), znikome ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. Najczęściej siarczek żelaza odpowiada za to, iż sól ta zyskuje odcień od różowo-brązowego aż do ciemnofioletowego. Po skruszeniu na proszek naturalna czarna sól ma odcień od różowego po fioletowy.
Sól himalajska czarna cechy zdrowotne
Czarna sól wykazuje pewne parametry zdrowotne. To dobry środek na zgagę i wzdęcia. W niektórych indyjskich miastach leczy się nią choćby wole.Kąpiel solna jest jednym z najlepszych sposobów . Zabieg z solą himalajską prawidłowo wpływa na organizm w sytuacji grypy, rekonwalescencji, pomaga w sytuacji stłuczeń i zwichnięć, bólu mięśni i stawów. Ma jeszcze nieprzeciętny wpływ na skórę, pomaga w różnorodnych problemach skórnych.świetnym zabiegiem jest też moczenie nóg w osolonej wodzie. Zabieg ten także prowadzani do detoksykacji organizmu i znakomicie wpływa na stopy. Sól himalajska czarna użycie w kuchni
Kuchnia indyjska wykorzystuje czarną sól do przyprawiania przekąsek, dipów, czatnejów, sałatek, a choćby owoców. Jest składnikiem indyjskiej przyprawy chaat masala. Chętnie sięgają po nią wegetarianie i weganie – jest ona dla nich atrakcyjnym dodatkiem, imituje bowiem smak i zapach jajek.