Sól Selerowa Co to jest sól selerowa? Sól selerowa, która jest tworzona z selera i soli, jest popularną przyprawą spożywczą stosowaną w pikantnych potrawach w celu dodania uzupełniającej warstwy aromatu
Wiadomości ogólne o soli selerowej Sól selerowa to sól smakowa użytkowana jako przyprawa do żywności. Tworzona zmielonego korzenia selera i soli. Sól selerowa jest również powszechnie użytkowana do przyprawiania znanego hot doga w stylu chicagowskim. Sól selerowa wspaniale komponuje się z sałatkami, zupami na bazie pomidorów i gulaszami, a także jest rewelacyjnym uzupełnieniem pieczeni wieprzowej lecz nie tylko. Warto wzbogacić solą selerową różnorodnego rodzaju sosy, duszone i pieczone mięsa, doskonale komponuje się ona z potrawami z grzybów. Pasować będzie i do mięsnych gulaszy, i do zimowych potraw jednogarnkowych.
Czy sól selerowa jest zdrowsza od soli normalnej? Najważniejsze to pojąć, iż niezależnie od tego, czy jest to sól morska, kuchenna czy jodowana nie ma to w pełni żadnego znaczenia. Najlepiej jest kompletnie unikać dodawania soli do potraw i zredukować jej zawartość w codziennej diecie. Sól Selerowa równie jak wersja cebulowa, czosnkowa czy ziołowa, a także każda inna których wersji jest również wyjątkowo dużo. Zawierają dużo sodu i nie są udoskonalone od zwykłej soli kuchennej. Nie zmienia to faktu że sól selerowa mieści w dodatku korzeń selera. Seler suszony to bardzo bogate w witaminy i odżywcze warzywo. Posiada błonnik i witaminy B6, C i K. Jest w dodatku prawidłowym źródłem przeciwutleniaczy i ważnych minerałów, takich jak fosfor, potas i mangan.
Dip z użyciem soli selerowej
Do czego używać sól selerową? Sól selerowa, jeśli nie potrafisz sobie wyobrazić jej smaku. To mieszanka przypraw mająca mocny smak selera do tego ziołowy, nieco słodki z lekką nutą gorzkości. Sól selerowa jest elementyem świetnego koktajlu Krwawa Mary jak też Cesar. Sól selerowa jest powszechnie wykorzystywana do przyprawiania znanego hot doga w stylu Chicago. Gromadzi on musztardę, cebulę, ogórki relish, paprykę, marynowaną pikle ogórkowe, plasterki świeżego pomidora i szczyptę soli selerowej. Sól selerowa wyśmienicie komponuje się z sałatkami, zupami na bazie pomidorów i gulaszami.Seler i pomidor to idealne połączenie smakowe. Nuta selera nadaje jemu orzeźwiającą harmonię, która jest błogą odmianą od charakterystycznego połączenia pomidora z cebula albo innym bardziej modnym warzywem w Polsce. Ożywia ona smaki i, być może paradoksalnie, wyciąga z pomidora słodycz. Sól selerowa, jest świetnym uzupełnieniem pieczeni wieprzowej. Zaledwie 1/2 łyżeczki soli selerowej można także dodać do sosu Coleslaw żeby uzupełnić głębie jego smaku.
Sól Selerowa - magiczny komponent w innych mieszankach Większość gospodarstw domowych nie ma w swej półeczce z przyprawami selerowej. Ale czy niewątpliwie? Sól Selerowa jest składnikiem dobrej jakości mieszanki typu Vegeta i to ona nadaje jej także ten każdemu znany smak domowego rosołu. Ostatnimi czasy wypłyną do sieci przepis na panierkę do kurczaka ze znanej restauracji KFC. W niej znajduje się składnik celery salt co w polskim tłumaczeniu znaczy sól selerowa. Znaczy to nie mniej czy więcejniezwykle dużo ludzi smakuje na co dzień tego wyjątkowego smaku, w pełni nic o tym nie wiedząc. Sos jogurtowy z domieszką soli selerowej
Skąd pochodzi sól selerowa? Sól selerowa nie ma jednego potężnego twórcy ani jednoznacznie ustalonej historii jej wynalezienia. Jest to raczej towar kulinarny, który ewoluował poprzez eksperymenty kucharzy i entuzjastów kuchni. Pomysł na sól selerową prawdopodobnie pojawił się jako sposób na zastosowanie soku z selera i wzbogacenie smaku soli. Pierwsze wzmianki o soli selerowej pojawiają się w książkach kucharskich i publikacjach kulinarnych w różnorodnych okresach historycznych, co sugeruje, iż receptura i popularność tego towaru rozwijały się stopniowo wraz z rozwojem kulinariów i kreatywnością kucharzy.