Spaghetti Arabiata Co to znaczy arrabiata? Sos Arrabbiata lub sugo all'arrabbiata po włosku to pikantny sos do makaronu z czosnku, pomidorów i suszonych czerwonych papryczek chili gotowanych na oliwie.
Spaghetti arabiata charakterystyka Przyprawa Arabiata to mieszanka do robienia pysznego sosu wywodzącego się z kuchni włoskiej o tej samej nazwie.Tłumaczenie z języka angielskiego - Sos Arrabbiata lub po włosku sugo allarrabbiata to pikantny sos do makaronu z czosnku, pomidorów i suszonej czerwonej papryki chili gotowanej na oliwie z oliwek. Sos pochodzi z regionu Lacjum, wokół Rzymu. Arrabbiata dosłownie oznacza po włosku zły; nazwa sosu odnosi się do pikantności papryki chili. Przyprawa Arabiata stanowczo poprawnie komponuje się z tymi w których występuje pomidor. Nadaje się dodatkowo do sałatek czy do doprawienia zwykłego ketchupu. Zastosowań jej jest wyjątkowo dużo a wszystko zależy od kuchennych inspiracji gotującego.
Skład: - Sól Morska Gruboziarnista: Wyselekcjonowane, naturalne kryształy soli morskiej, które dodają głębi smaku każdemu daniu, akcentując naturalne aromaty pozostałych elementów.
- Pomidor Płatek: Suszone i starannie rozdrobnione płatki pomidora, które wprowadzają intensywny, słodko-kwaśny smak, typowy dla dojrzałych pomidorów oraz nadają potrawie błogi kolor.
- Czosnek: Suszony czosnek o intensywnym, specyficznym aromacie, który wzbogaca smak i dodaje daniu wyrazistości.
- Bazylia: Suszone liście bazylii, które nadają kompilacji świeży, ziołowy aromat, genialnie korelując z pomidorami i czosnkiem.
- Chili Grys: Drobnokruszone płatki chili, które nadają potrawie ostrą nutę, typową dla kuchni włoskiej, dodając jej pikantności i wyrazistości.
Jakiego makaronu powinno się wykorzystać do spaghetti arrabiata? Makarony której mają rurkowate kształty, takie jak penne i ziti, nieprzeciętnie komponują się z wielkimi, gęstymi sosami, jaki bez dwóch zdań jest arrabiata. Rigate, prążkowane, zbierają jeszcze więcej sosu. Spore, płaskie makarony, takie jak pappardelle, są świetne by polać je kremowym sosem.
użycie w kuchni przyprawy spaghetti arrabiata Przyprawa Spaghetti Arrabbiata to wszechstronny dodatek, który można wykorzystać na niemało sposobów, by wzbogacić smak i aromat różnorodnych potraw. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie:
- Spaghetti Arrabbiata:
- najszczególniej klasyczne wykorzystanie tej przyprawy to przygotowanie spaghetti arrabbiata. Starczy dodać ją do sosu pomidorowego, żeby nadać mu pikantności i głębi smaku. Po ugotowaniu makaronu, wymieszaj go z sosem i podawaj z dodatkiem świeżo startego parmezanu.
- Sosy i Dipy:
- Możesz dodać tę przyprawę do rozmaitych sosów i dipów, takich jak salsa pomidorowa, sos do nachos, dip jogurtowy czy hummus, żeby nadać im wyrazisty, pikantny charakter.
- Pizza:
- Posyp przyprawą pizzę przed pieczeniem, by nadać jej aromatyczny, ziołowy i pikantny smak. Nieprzeciętnie komponuje się z tradycyjną margheritą, ale także z bardziej wyszukanymi kompozycjami, jak pizza z krewetkami czy kurczakiem.
- Sałatki:
- Dodaj szczyptę przyprawy do sałatek, zwłaszcza tych z pomidorami, ogórkami, cebulą i oliwkami. Przyprawa wzbogaci smak warzyw, dodając im intensywności i ziołowego aromatu.
- Pieczone Warzywa:
- Przyprawa perfekcyjnie sprawdza się do pieczonych warzyw. Starczy posypać nią warzywa przed pieczeniem, żeby uzyskać pyszny, aromatyczny dodatek do obiadu. Wyśmienicie nadaje się do cukinii, bakłażana, papryki czy pomidorów.
- Mięsa i Ryby:
- Możesz wykorzystać tej przyprawy do marynowania mięsa i ryb przed pieczeniem, grillowaniem lub smażeniem. Dodaj ją do oliwy z oliwek, a następnie natrzyj mięso albo rybę, aby nadać im wyrazisty, śródziemnomorski smak.
- Zupy:
- Dodaj przyprawę do zup pomidorowych, warzywnych czy rybnych, aby wzbogacić ich smak i dodać im pikantności. Nieprzeciętnie komponuje się z zupą minestrone czy kremem z pomidorów.
- Kanapki i Wrapy:
- Posyp przyprawą kanapki, tosty czy wrapy, żeby dodać im dodatkowy smakowy akcent. Nadzwyczajnie pasuje do kanapek z mozzarellą, pomidorami i bazylią.
Przyprawa Spaghetti Arrabbiata to niezastąpiony dodatek w kuchni, który pozwala w łatwy sposób wzbogacić smak wielu potraw, nadając im wyjątkowy, włoski charakter. Dzięki niej Twoje dania staną się bardziej aromatyczne i pikantne, zachwycając każdego, kto ich spróbuje.