• Producent: Vital
  • Kategoria: Zdrowie, medycyna, uroda
  • ISBN: 9788382721652
  • Oprawa: broszurowa
  • Autor: Reinhard Singer,Waltraud Eggstein,Eva-Maria Lange
  • Wydawnictwo: Vital
  • Ilość stron: 136
  • Rok wydania: 2021
Jak dbać o trzustkę?

Niestety według statystyk już 3500 Polaków zapada na choroby trzustki z czego szeroki procent umiera. Z roku na rok, coraz więcej osób zmaga się z przewlekłym zapaleniem trzustki, ostrym zapaleniem trzustki czy też rakiem trzustki. Chora trzustka z reguły jest efektem rozwijającego się stanu zapalnego w układzie trawiennym i słabej niepodatności. Każdy z nas pewnie słyszał, jak parę lat temu znana i szanowana aktorka - Anna Przybylska, która podbiła serca widzów, zmarła przedwcześnie na raka trzustki. Było to dla wszystkich wielkim zaskoczeniem. I dopiero po tym fakcie zrobiło się głośno o profilaktyce i regularnym kontrolowaniu stanu trzustki. A także wspomaganiu jej pracy i wspieraniu jej zdrowym odżywianiem.

Jaka dieta na stany zapalne i problemy z trzustką?

Jeśli chciałbyś wzmocnić swoje zdrowie i pracę swej trzustki, ponieważ czujesz, że nie działa dobrze, zastosuj dietę trzustkową. Pomoże ci ona nie tylko w przewlekłym czy ostrym zapaleniu trzustki, ale także jeśli jesteś po operacji trzustki. Dieta w stanach zapalnych i chorobach trzustki jest jednym z głównych czynników decydujących o kondycji twojej trzustki. Kiedy dowiadujemy się o chorobie trzustki, zwykle musimy się zmagać z niezliczoną ilością zakazów i ograniczeń, które rzadko są uzasadnione naukowo. Ponadto powodują w nas poczucie niepewności. Dolegliwości przy chorobach trzustki mogą być różne i wyjątkowo bolesne. Diagnozie, oprócz przygnębienia, często towarzyszy też strach, że życie w pełni się zmieni. A my nie będziemy mogli jeść i pić tego, co dotychczas. Aby odzyskać zdrowie zmiana diety i zdrowe odżywianie to nieraz jedyne wyjście. Wpłynie ona należycie na regenerację naszej trzustki, wspomoże jej pracę i wzmocni układ trawienny i powiększy wytrzymałość.

Dieta trzustkowa - dobre jedzenie i zdrowe odżywianie w chorobach trzustki

Autorzy - lekarze, dietetycy i nauczyciele żywienia - wyjaśniają w tym przewodniku, co jest zdrowe dla trzustki, ico powinnyśmy jeść, a czego unikać. Prezentują dietę trzustkową. W jej skład wchodzą wysokoenergetyczne przekąski, pożywne zupy i proste dania główne, które będziesz mógł przygotować w swojej kuchni. Podpowiadają, jak w nieskomplikowany sposób stworzyć wartościowe posiłki wzmacniające oporność i układ trawienny. Przy okazji przedstawiają świeże odkrycia medycyny żywieniowej i wyjaśniają, jak złagodzić objawy tej choroby za pomocą jednostkowego jadłospisu. Oferują ponad 130 przepisów na należycie tolerowane dania, dzięki, którym udowadniają, iż jedzenie w chorobach trzustki może być przyjemnością, a nie wyrzeczeniem. Pod każdym przepisem zamieszczają na dodatek wymiennik węglowodanowy (WW), a także jednostki lipazy, które pozwalają obliczyć niezbędną liczba preparatu enzymowego.

Co jest zdrowe dla trzustki?

Z tej rzetelnej książki, która jest bardzo pomocnym przewodnikiem, a jednocześnie książką kucharską goszczącą w twojej kuchni, dowiesz się, jaką użyć dietę w celu regeneracji trzustki i kiedy masz problemy z trzustką. Co możesz jeść, żeby żywienie nie było dla ciebie problemem, a przyjemnością. Jakie dania są adekwatne, a których powinieneś unikać. Autorzy wyjaśniają, dlaczego,,ciepłe potrawy" są łagodniejsze i łatwiejsze do strawienia. A także udzielają odpowiedzi na z reguły zadawane pytania przez osoby zmagające się z problemami trzustki.

najkorzystniejsza dieta, która zregeneruje i zadba o twoją trzustkę

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zdrowie, medycyna, uroda