• Producent: Ciacci Piccolomini d'Aragona
  • Kategoria: Alkohole

Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 25 lat. Zdekantować 2 godziny przed podaniem.Ta historyczna posiadłość w Montalcino pochodzi z XVII wieku i szczyci się rewelacyjnym pałacem zbudowanym poprzez biskupa Montalcino.

Znajdowała się w rękach rodziny Ciacci, dopóki hrabina Elda Ciacci nie przekazała jej zarządcy majątku, Giuseppe Bianchini, ponieważ nie miała własnych bezpośrednich potomków. Od tego czasu opiekują się nim trzy pokolenia Bianchinich, którzy tworzą tu własne rodzinne dziedzictwo.Ta pojedyncza winnica Brunello pochodzi z cenionej rodzinnej działki Pianrosso, która ma 11,7 hektara dojrzałych winorośli posadzonych na wysokości do 360 metrów na glebach marglistych.

Bliskość rzeki Orcia ma kluczowe znaczenie, pomagając moderować temperatury i zapewniając nadzwyczajne warunki do uprawy najwyższej jakości czerwonych win. W winiarni owoce są fermentowane w kadziach ze stali rdzoodpornej i szkła, a następnie dojrzewają w obfitych beczkach z dębu slawońskiego przez 3 lata.Ten długi i powolny okres dojrzewania pomaga podkreślić piękno terroir i winogron Sangiovese, dodając subtelne nuty tostowe i przyprawowe do jasnego rdzenia czerwonych owoców.

Na podniebieniu znajdują się konkretne taniny, pełne ciało i długie, strukturalne wykończenie, które pomogą temu winu atrakcyjnie starzeć się w piwnicy przez następne kilka dekad.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Alkohole