Pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie wymaga dekantacji, ale najlepiej otworzyć je pół godziny przed podaniem. Santa Barbara to szanowana winiarnia w regionie Marche, położona w prowincji Ancona i prowadzona przez Stefano Antonucciego, przy współpracy Daniele Rotatori w piwnicy i jego brata Roberto.
firma, która ma około 40 hektarów winnic, produkuje wysokiej jakości wina z lokalnych i międzynarodowych winorośli. Winogrona Verdicchio są zbierane ręcznie z konwencjonalnej podstrefy terytorium Castelli di Jesi, między Morzem Adriatyckim a Apeninami.
Winorośle, które posiadają od 25 do 40 lat, są sadzone na glebach gliniastych, na zboczach do 250 metrów nad poziomem morza, które korzystają z ekspozycji na wschód i południowy wschód. Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze, w stalowych kadziach, a gotowe wino spoczywa poprzez 12 miesięcy na osadzie we francuskich dębowych barriques, a następnie poprzez kolejne 6 miesięcy w butelce.
Wino ma intensywny i błyszczący kolor z głębokimi żółtymi odcieniami i złotymi refleksami. W nosie ujawnia świeży i żywy bukiet z aromatami dojrzałych żółtych owoców i owoców egzotycznych, skórki cytrusowej i białych kwiatów, z delikatnymi końcowymi nutami słodkich przypraw.
Na podniebieniu jest koliste i miękkie, obszerne i jednostajne. Ma żywą kwasowość i wyraźną żyłę mineralną. Finisz jest długi i wysmakowany, z nutami owocowymi. Spróbować z risotto z owocami morza.