• Producent: LOVE LIFE
  • Kategoria: Mleczniki
  • Pojemność: 750 ml

Dzbanek stalowy, który może służyć nam jako mlecznik do serwowania ciepłego mleka do kawy, a także do spieniania mleka w ekspresach ciśnieniowych zaopatrzonych w dyszę parową. Jak wiadomo, mleko najlepiej spieniać w metalowym dzbanku z odpowiednim dzióbkiem, żeby uzyskać dobrą konsystencję mleka i by móc efektownie i zgrabnie wylać je do kawy. Dzbanek ma dzióbek dedykowany do latte art, idealny do spieniania mleka i przygotowania cappuccino.

Materiał: stal nierdzewna

wymiary: średnica 9,5 cm, wysokość 12 cm

pojemność: 750 ml

detale:

- Mlecznik do serwowania i spieniania mleka

- ma uchwyt i dzióbek dla łatwiejszego nalewania.

Jak spienić idealnie mleko?

  1. Zimne mleko należy nalać do dzbanuszka. Należy pamiętać by nie było go zbyt dużo - spienione mleko zwiększy swoją objętość dwukrotnie, więc musi mieć dla siebie trochę miejsca.
  2. Dzbanuszek z mlekiem lekko przechylamy i wkładamy do niego dyszę - powinna znajdować się tuż pod powierzchnią mleka.
  3. Włączamy urządzenie i wykonując dzbankiem koliste ruchy spieniamy mleko. Dysza powinna cały czas być tuż pod powierzchnią.
  4. Gdy mleko się już spieni i jego objętość się zwiększy, wówczas przesuwamy dyszę nieco głębiej, dzięki czemu podgrzejemy dolną warstwę mleka.
  5. idealna temperatura to około 65°C - 70°C. W tej temperaturze rozpuszcza się zawarta w mleko laktoza, która nadaje mu słodki smak. Wyższa temperatura spowoduje ścięcie białka i spienienie się Wam nie uda. Bariści używają niekiedy specjalnych termometrów wkładanych do dzbanków. Pewnie takiego nie macie, więc po prostu przerwijcie podgrzewanie kiedy dzbanek zrobi się nieprzyjemnie gorący.
  6. Na koniec zastukajcie w dzbanek by banieczki mleka nieco opadły. Gotowe! Mleko można dolać do espresso i zrobić cappuccino, latte albo inną kawę.

      Produkty podobne

      Produkty najpopularniejsze w kategorii Mleczniki