Specjalistki od żywienia i zdrowego trybu życia przedstawiają precyzyjną analizę składników odżywczych oraz normy i zalecenia dotyczące ich spożycia. Koncentrują się na problematyce zdrowia, omawiają zróżnicowane diety broniące przed chorobami, a także trendy żywieniowe, które mogą powiększać ryzyko zachorowania.
Autorki wykorzystują dostęp do najnowszych danych, aby zaprezentować je uczniom w postaci licznych tabel. Publikacja gromadzi najnowszą wersję piramid żywieniowych. Na uwagę zasługuje staranne omówienie programu WIKT i zadania ułożone specjalnie do wersji demonstracyjnej tego programu, by uczeń mógł poćwiczyć w praktyce pracę ze specjalistycznym oprogramowaniem użytkowanym przez dietetyków.
Rozbudowany został słowniczek terminów z ich tłumaczeniem na języki angielski i niemiecki, do którego dodano całkowitą nowość - tłumaczenie podstawowych zwrotów na oba te języki. Na końcu podręcznika znajduje się tabelka z wartościami odżywczymi poszczególnych minimalistycznców.
Atutem podręcznika są też liczne pytania i polecenia po rozdziałach, które nie tylko sprawdzają poziom wiedzy, ale skłaniają do aktywności, samodzielnej pracy i krytycznego przyjrzenia się własnemu stylowi życia.
Podręcznik to genialny przewodnik po metodach utrzymania prawidłowego zdrowia i choćby jeśli z przeróżnych przyczyn wybiera się inny fason żywienia, to warto poznać zalecane podstawy żywienia, by wiedzieć, jak mądrze wprowadzać modyfikacje, a czego się wystrzegać.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.