Podręcznik ukazuje najnowsze trendy w usługach gastronomicznych. Ukazuje prekursorskie rozwiązania jednocześnie pod względem sztuki kulinarnej (kuchnia fusion, kuchnia molekularna), jak i świadczenia usług (bufety i przyjęcia tematyczne, catering przygotowany pod kątem specyfiki producenta).
Autorzy przybliżają zagadnienia przy pomocy licznych przykładów, dzięki temu pokazują, jak teoria przekłada się na praktykę. Publikacja omawia jeszcze zagadnienie związane z BHP – systemy bezpieczeństwa w zakładach gastronomicznych (HACCP, GMP, GHP), KPS – sposoby radzenia sobie z rozmaitym typem gości, metody łagodzenia konfliktów, sposoby radzenia sobie ze stresem,, a także OMZ – rolę lidera zespołu, specyfikę pracy zespołowej itp.
Liczne przykłady, wzory dokumentów, ilustracje i propozycje pracy projektowej powodują, że podręcznik nie tylko przygotuje do egzaminu, ale też do pełnego i satysfakcjonującego życia zawodowego. Oprócz słowniczka terminów w trzech językach (polskim, angielskim i niemieckim) publikacja też słowniczek podstawowych zwrotów, które mogą się przydać w obsłudze gości zagranicznych.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.