Znane i uznane autorki ponownie wprowadzają w tajniki utrzymania zdrowia poprzez właściwą dietę i optymalny tryb życia. W podręczniku omówiono zagadnienia dotyczące zasad żywienia człowieka, przede wszystkim wartości odżywcze poszczególnych komponentów pożywienia, a także normy i zalecenia dietetyków.
obszerny nacisk położono na profilaktykę chorób niezakaźnych, w tym dietozależnych. Publikacja gromadzi najnowsze piramidy żywieniowe, opublikowane w 2017 r. Autorki poruszają również tematy związane z higieną i bezpieczeństwem organizacji żywności.
Nie obawiają się komentować obecnych trendów żywieniowych, dzięki temu książka staje się aktualnym przewodnikiem po zdrowym stylu życia. Podręcznik mieści dużo pytań i poleceń, które pozwalają sprawdzić poziom wiedzy uczniów i zmuszają ich do aktywnego poszukiwania informacji, a czasem krytycznego spojrzenia na własne nawyki żywieniowe.
Na końcu publikacji znajduje się tabela z wartościami odżywczymi poszczególnych surowców. Podręcznik dobrany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Demonstruje kluczową terminologię naukową użytkowaną w nauce o żywieniu, w sytuacji terminów obcojęzycznych wyszczególniono ich poprawną wymowę.
też wykaz najważniejszych terminów i pojęć branżowych z tłumaczeniem na języki angielski i niemiecki.