• Producent: WSiP
  • Kategoria: Podręczniki
  • ISBN: 9788302181931
  • Oprawa: miękka
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawnictwo: WSiP
  • Ilość stron: 392
  • Rok wydania: 2019

Znane i uznane autorki ponownie wprowadzają w tajniki utrzymania zdrowia poprzez właściwą dietę i optymalny tryb życia. W podręczniku omówiono zagadnienia dotyczące zasad żywienia człowieka, przede wszystkim wartości odżywcze poszczególnych komponentów pożywienia, a także normy i zalecenia dietetyków.

obszerny nacisk położono na profilaktykę chorób niezakaźnych, w tym dietozależnych. Publikacja gromadzi najnowsze piramidy żywieniowe, opublikowane w 2017 r. Autorki poruszają również tematy związane z higieną i bezpieczeństwem organizacji żywności.

Nie obawiają się komentować obecnych trendów żywieniowych, dzięki temu książka staje się aktualnym przewodnikiem po zdrowym stylu życia. Podręcznik mieści dużo pytań i poleceń, które pozwalają sprawdzić poziom wiedzy uczniów i zmuszają ich do aktywnego poszukiwania informacji, a czasem krytycznego spojrzenia na własne nawyki żywieniowe.

Na końcu publikacji znajduje się tabela z wartościami odżywczymi poszczególnych surowców. Podręcznik dobrany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Demonstruje kluczową terminologię naukową użytkowaną w nauce o żywieniu, w sytuacji terminów obcojęzycznych wyszczególniono ich poprawną wymowę.

też wykaz najważniejszych terminów i pojęć branżowych z tłumaczeniem na języki angielski i niemiecki.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Podręczniki