Tajniki suszenia żywności to ergonomiczny przewodnik, dzięki któremu krok po kroku nauczysz się wyczarowywać pyszne, pożywne smakołyki z z łatwością psujących się owoców, warzyw, mięs czy ziół. Odkryjesz zasady suszenia poszczególnych produktów, a także zapoznasz się ze wskazówkami, które pozwolą ci uniknąć podstawowych błędów.W książce odnajdziesz cenne dane na temat:• zalet domowego suszenia żywności;• mechanizmu działania dehydratora;• wyboru optymalnego dehydratora i innych akcesoriów kuchennych;• zasad bezpieczeństwa żywnościowego;• metod zezwalających na zachowanie smaku i koloru suszonych produktów;• produktów najlepiej nadających się do suszenia;• czynników wpływających na czas suszenia żywności;• sposobów przygotowywania żywności do suszenia;• przechowywania wysuszonych produktów.Suszone produkty to znakomita przekąska, ale też niezwykły dodatek w naszej codziennej kuchni.
Suszone owoce czy orzechy mam zawsze pod ręką w aucie, gdy dopadnie mnie głód. Suszone mięso, warzywa i zioła nieraz goszczą w moim menu, bo są bardzo aromatycznym komponentyem dań. Ważne, aby suszonki były korzystnej jakości, bez zbędnych dodatków czy szkodliwych polepszaczy.
Najlepiej robić je samemu. Z tą książką – prawdziwą encyklopedią suszenia żywności – nie będzie to wcale niełatwe, a za to ile da przyjemności dla podniebienia i korzyści zdrowotnych!Ewa WachowiczJeżeli myślisz, iż suszarka do owoców może ci służyć jedynie do produkcji czipsów jabłkowych czy suszonych śliwek, to jesteś w błędzie!
Książka Michelle Keogh nie tylko dostarcza niecodziennych pomysłów na suszone smakołyki, ale także prezentuje, na co zwrócić uwagę przy wyborze tego urządzenia, jakich błędów unikać w procesie przygotowywania produktów i jak przechowywać suszone wyroby, żeby nie traciły swych atrybuty i aromatu.
Tajniki suszenia żywności to poradnik kompletny – pomoże ci oswoić suszarkę, maksymalnie ją użyć i cały rok cieszyć się zdrowymi, domowymi przetworami.Agata Gregorowicz