Urządzenie do gotowania próżniowego producenta Bartscher pozwoli przekształcić każdy garnek o niewielkiej wysokości 19 cm w profesjonalne urządzenie do gotowania metodą Sous Vide. Cyrkulator spełni oczekiwania w innowacyjnych restauracjach oferujących dania kuchni molekularnej.
Gotowanie sous vide zezwala na zachowanie zarówno smaku jak i wszelkich cennych elementów żywności. Mięso przyrządzane tą metodą jest wyjątkowo delikatne i niemalże rozpływa się w ustach. uzupełniającą zaletą gotowania sous vide jest fakt, że potrawa po ugotowaniu może być zamrożona w woreczku, w którym była przygotowywana. Później starczy ją podgrzać w gorącej wodzie, a będzie smakowała identycznie jak przed zamrożeniem.
Aby przygotować żywność w niższej temperaturze, należy ją najpierw zamknąć w specjalnym woreczku za pomocą pakowarki próżniowej (dostępne w naszej ofercie). Pozwala to na obniżenie temperatury wrzenia wody w jego wnętrzu. Im niższa temperatura i bardziej zbita potrawa tym więcej czasu trzeba, żeby ją ugotować metodą sous vide (nawet do kilku, kilkunastu czy kilkudziesięciu godzin). Żeby móc kontrolować proces gotowania należy mieć stosowne do tego celu urządzenie (cyrkulator lub garnek/bemar). Oferowany model jest odpowiedzią na te wymogi i spełni wszelkie Państwa wymagania. Urządzenie atest CE.
Cyrkulator wykonany został ze stali szlachetnej i tworzywa nienaturalnego. Połączenie takich materiałów gwarantuje mu nie tylko wysmakowany wygląd,też odpowiednią i niewielką wagę. Duży i wygodny klips montażowy pozwala z łatwością i stabilnie zamocować urządzenie na krawędzi każdego garnka o śladowej wysokości 19 cm. Na elemencie grzejnym znajdują się wyraźne oznaczenia wymaganego małego i maksymalnego poziomu wody w naczyniu.
Cyrkulator wyekwipowany został w czytelny panel sterowania z wyświetlaczem, który sygnalizuje użytkownika o ustalonej i aktualnej temperaturze, a także o ustawionym oraz aktualnym czasie gotowania. Grzałka o mocy 1300 W pozwala na szybkie podgrzanie wody a precyzyjny termostat kontroluje jej temperaturę w zakresie od 20 do 95 °C co 0,5 °C. Timer zezwala na ustawienie czasu pracy do 59 godzin i 59 minut. Po zakończeniu odliczania wyemitowany zostanie sygnał dźwiękowy.
Przy adekwatnych ustawieniach działanie urządzenia nie wymaga uwagi personelu, oznacza to bezproblemowe gotowanie.
W skład zestawu wchodzą