Urządzenie do gotowania próżniowego marki Bartscher stanie na wysokości zadania w restauracjach proponujących dania kuchni molekularnej.
Metoda gotowania Sous Vide zyskuje coraz pokaźniejszą popularność dzięki programom kulinarnym, prezentującym światowe trendy w przyrządzaniu potraw. Celem metody jest zachowanie naturalnego smaku i jakości żywności. Ogromną jej zaletą jest też to, że przygotowane potrawy można zamrozić w worku, w którym się gotowały. Później wystarczy ją podgrzać w gorącej wodzie i potrawa będzie smakowała identycznie jak przed zamrożeniem.
Gotowanie w niższych temperaturach staje się możliwe po uprzednim próżniowym zapakowaniu żywności w pakowarce próżniowej (dostępne na naszych aukcjach). Dzięki obniżeniu ciśnienia, woda rozpoczyna wrzeć w niższej temperaturze. Im niższa temperatura i bardziej zbita potrawa tym więcej czasu trzeba, by ją ugotować metodą sous vide (nawet do kilku, kilkunastu czy kilkudziesięciu godzin). Aby móc kontrolować cykl gotowania należy posiadać adekwatne do tego celu urządzenie (cyrkulator lub garnek/bemar).
Oferowany model jest odpowiedzią na te oczekiwania i spełni wszelkie Państwa wymogi. Urządzenie ma dokument CE
obudowa urządzenia stworzona została z trwałej, opornej na korozję, a łatwej w czyszczeniu stali szlachetnej. Po bokach umieszczono wpuszczane uchwyty do przenoszenia, z tyłu natomiast spust wody z zaworem.
we wnętrzu komory o rozmiarach wewnętrznych 30 x 33 x 20 cm i pojemności 16 l umieszczono stojak na zapakowane w worki próżniowe potrawy. Bemar dostosowaną pokrywę.
Urządzenie zaopatrzono w intuicyjny elektroniczny panel sterowania z czytelnym wyświetlaczem. zezwala na on wygodną i dokładną regulację temperatury gotowania w zakresie od 25 do 90°C (co 0,1°C) i czasu pracy od 0 do 99 godz. (co 1 min). Po zakończeniu odliczania uruchamiany jest alarm dźwiękowy.
Urządzenie jeszcze mozliwość zapamiętania 5 programów gotowania, co przyspiesza obsługę.
W skład zestawu wchodzą: