Młynek koloidalny LC-50 jest urządzeniem przeznaczonym do rozdrabniania odpadków kuchennych w fachowych kuchniach gastronomicznych – restauracjach, barach, stołówkach. Usuwa większość odpadków powstałych w trakcie obróbki produktów.
W młynku koloidalnym można zemleć:
- obierki ziemniaków
- drobne kości kurczaków
- kawałki ryb
- skorupki jaj
- wyciśnięte cytryny i inne owoce
- fusy po kawie i herbacie
- wszystkie resztki po posiłkach
Rozdrabniacz odpadków należy zamontować bezpośrednio pod otworem zlewu o średnicy 9 cm. Rozdrabniacz LC 50 jest dopasowany do pracy przy obszernym obciążeniu. Komora mieląca produkowana ze stali rdzoodpornej o sporej obszerności i zwiększone rozbijaki w dodatku tworzone ze stali rdzoodpornej powodują, iż młynek nadaje się do pracy ciągłej (dłuższe odcinki pracy). Dwukierunkowe obroty silnika podnoszą bezusterkowość rozdrabniania. Wnętrze górnej komory młynka jest pokryte powłoką ochronną zabezpieczającą urządzenie przed działaniem detergentów. Termiczny wyłącznik przeciążeniowy zapewnia bezpieczne użytkowanie młynka.
Bezwzględnie nie wolno wrzucać do rozdrabniacza odpadków:
- torebek po herbacie
- twardych kości
- śmieci: worków foliowych, torebek papierowych, zmywaków, sztućców jednorazowych, kawałków ścierek, szkła, metalu itp.
Nie można także wylewać do młynka gorącego tłuszczu z patelni.
Uwaga:
prawidłowe mielenie odpadków może odbywać się wyłącznie pod strumieniem bieżącej zimnej wody. Tzw. Mielenie na sucho prowadzi do uszkodzenia młynka.