Proszę pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 15 lat. Nie trzeba dekantować, ale najlepiej otworzyć pół godziny przed podaniem.Położona w Nuits-Saint-Georges, Domaine du Clos Frantin jest najmocniej prestiżową posiadłością Maison Albert Bichot i produkuje unikatową gamę win premium z miejsc Grand Cru i Premier Cru w Côte de Nuits.
W ciągu ostatniej dekady Alberic Bichot, który aktualnie prowadzi Maison z pomocą Alaina Serveau, szefa winiarstwa, wprowadził znaczące ulepszenia w Clos Frantin, koncentrując się na stabilnym rozwoju w winnicach i modernizacji piwnicy.
Winnice posiadają certyfikat ekologiczny od 2012 roku, a od zbiorów w 2018 roku wina są oznaczone jako ekologiczne.Winogrona Pinot Noir są selekcjonowane i zbierane ręcznie na południu i zachodzie gminy Nuits-Saint-Georges, z winorośli o średnim wieku 35-40 lat, sadzonych na działkach położonych na wzgórzach albo głębokiej gliniastej glebie.
Gotowe wino dojrzewa w dębowych beczkach (z których tylko 20-30% jest nowych) przez okres od 14 do 16 miesięcy.Ten Nuits-Saint-Georges ma wykwintny profil aromatyczny z nutami runa leśnego i grzybów, typowymi dla Pinot Noir, a następnie aromatami niepokaźnych czerwonych owoców, a także niuansami tytoniu i kakao.
Na podniebieniu jest to konkretne, ale aksamitne wino z długim i niezwykle aromatycznym finiszem. Wyśmienicie komponuje się z dziczyzną i dojrzałymi serami. Doskonałe również do kaczki w sosie grzybowym.